Indignació dels propietaris de bars i restaurants: «Estem amb l'aigua al coll, demanem que no ens escanyin més»

Prop d'un centenar d'amos i treballadors del sector s'han manifestat davant l'Ajuntament de Berga, vestits negres i amb creus i esqueles per denunciar "la mort de l'hostaleria"

09 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:14h
Prop d'un centenar de manifestants a la plaça de Sant Pere.
Prop d'un centenar de manifestants a la plaça de Sant Pere. | Pilar Màrquez Ambròs
La indignació de restaurants i bars ha generat una protesta amb prop d'un centenar de persones a la plaça de Sant Pere de Berga. Propietaris i treballadors de l'hostaleria s'han concentrat aquest dilluns vestits de negre davant de l'Ajuntament de Berga per oposar-se a l'increment d'impostos per a 2021. "Estem amb l'aigua al coll, demanem a l'Ajuntament de Berga i al Consell Comarcal del Berguedà que no ens escanyin més", han manifestat. Propietaris dels establiments anaven vestits negres i duien amb ells creus i esqueles per la mort de l'hostaleria. Han penjat cartells de protesta i han volgut fer cinc minuts de silenci "perquè se'ns escolti a través del silenci que hi ha als nostres locals" amb les actuals restriccions d'obertura. 

La protesta ha estat convocada per un grup de propietaris de bars i restaurants de Berga que demanen una condonació dels impostos a l'Ajuntament i al Consell Comarcal del Berguedà. En poc menys d'una setmana, han aconseguit reunir 1.600 firmes que els donen suport. Asseguren que ja hi ha locals que han hagut de tancar i que "si no es prenen mesures de caràcter urgent", cada vegada serà més difícil apujar la persiana quan el Govern català ho permeti. Aquest dilluns han entrat les signatures al registre de l'Ajuntament de Berga i també les enviaran per burofax al Consell Comarcal del Berguedà.

"Molts de nosaltres no podem fer front al pagament de subministraments, sous, seguretat social, autònoms, lloguers o IBI", denuncien.
 

Prop d'un centenar de manifestants de la restauració a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Segons exposen, la possibilitat de fer menjar per endur, no és suficient per a la supervivència de molts establiments: "N'hi ha que no hem pogut aixecar la persiana, ja que no podem oferir el servei que ens agradaria, però el més trist de tot, és que hi ha negocis que estan tancant i no tornaran a obrir. Hem fet un esforç extraordinari de neteja i desinfecció, hem passat molts nervis durant aquests darrers mesos i som un dels sectors més perjudicats".

Les seves peticions impliquen, entre altres, la condonació de l'impost d'ocupació de la via pública de l'exercici del 2021, la bonificació de la taxa d'escombraries, "quan ni tan sols estem generant brossa" i que es destini una partida pressupostària en forma d'ingrés, "com han fet altres ajuntaments, per fer front a despeses de subministraments bàsics". També clamen contra l'increment de l'IBI del 10,8% a Berga. 

L'Ajuntament de Berga s'ha compromès a reunir-se amb els manifestants

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, que ha dirigit unes paraules als manifestants al final de la concentració, s'han compromès a reunir-s'hi aquesta mateixa setmana per escoltar-ne les demandes. 

"Entenem plenament el vostre malestar i, en aquest sentit, una de les poques coses que podem fer, i en la qual estem treballant, és en allargar l'exempció de la taxa de terrasses per al 2021, tenim un Pla de Xoc en marxa i hi ha campanyes de dinamització. Sabem que heu fet molts esforços per fer-ho bé i que fan falta més mesures", ha dit Rifà als hostalers.

El Consell Comarcal del Berguedà ha plantejat, per la seva banda, bonifica la taxa d'autònoms i empreses que han tancat o patit reducció de feina per les restriccions de la pandèmia.

Aquesta tarda els restauradors repetiran la concentració de protesta a la plaça de Sant Pere, a les 6 de la tarda.
 

Entrega de les 1.600 signatures de suport a l'hostaleria a l'Ajuntament de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La regidora Roser Rifà s'ha dirigit als manifestants al final de la concentració. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Cartell de protesta en una de les columnes de l'edifici consistorial. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Arxivat a