Política

Crisi política a Bagà: El PSC marxa del govern local i deixa ERC en minoria

Els quatre regidors socialistes afirmen que no podien continuar en un govern "que no compleix les expectatives ni objectius que ens havíem marcat a inici de mandat"

per Pilar Màrquez Ambròs , Bagà, 6 de novembre de 2020 a les 19:17 |
L'alcalde de Bagà Joan Oña amb el fins ara tinent d'alcalde Lluís Casas (dreta) en un acte a Bagà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Els quatre regidors socialistes de l'Ajuntament de Bagà, Lluís Casas, Oriol Sol, Paco Maldonado i Mariona Pons, han comunicat a l'alcalde del municipi, Joan Oña, que el grup del PSC dona per trencat l'acord de govern a què es va arribar a l'inici del mandat amb el grup d'Esquerra Republicana Catalunya (ERC) "per manca de lideratge i falta de cohesió interna". D'aquesta manera, els regidors del PSC deixen les responsabilitats que tenien assignades al cartipàs municipal i l'executiu local queda en minoria.

Fins ara el plenari de Bagà estava format per 5 regidors d'ERC i els 4 del PSC, que formaven govern amb majoria absoluta, i dos regidors independents de l'agrupació electoral Bagà Endavant, a l'oposició. A partir d'aquest moment, els regidors socialistes passen en bloc a l'oposició i obligaran el govern a pactar i buscar consensos per aprovar projectes. 


"Ha estat complicat crear confiança en vista que no comptava amb nosaltres en les decisions importants", ha expressat a NacióBerguedà el que era primer tinent d'alcalde, Lluís Casas. Casas ha volgut deixar clar que "no hem marxat enfadats, li hem entregat una carta a l'alcalde i li hem explicat la situació, ja ens havíem queixat que no ens reuníem i no ens tenien en compte". Els socialistes desvinculen la decisió de la gestió del govern local de la Covid-19. "En el que hi ha hagut discrepàncies és en el funcionament ordinari de l'ajuntament, no entenem la poca mà esquerra que han tingut, no comptant amb nosaltres per prendre decisions", ha afirmat Casas. 

En la carta que han fet arribar a l'alcalde asseguren que continuaran treballant "amb ànim constructiu" per la població de Bagà. De fet, Lluís Casas ha assegurat que no passen a l'oposició per bloquejar el govern republicà en minoria, i ha destacat que tot just fa pocs dies que van aprovar les ordenances municipals, encara com a equip de govern. 


"Esperem aprovar moltes coses fins a final de mandat, arribant a consensos, simplement els retirem el suport que tenien assegurat fins aquest moment, perquè no ens tenien en compte en la presa de decisions de l'executiu", ha constatat. 

Els socialistes baganesos han recalcat que la decisió d'abandonar l'executiu local s'ha pres després d'una "llarga i profundament estudiada" reflexió, tant a nivell intern de grup com amb militants i simpatitzants del partit, "arribant a la conclusió que era inevitable donar el pas per evitar continuar en un govern que no compleix les expectatives ni objectius que ens havíem marcat a inici de mandat". 

"Hem de reconèixer que la distribució del cartipàs municipal no va ser la més encertada. Ha mancat coordinació i cooperació entre regidories, ha mancat lideratge, i cohesió interna com per mantenir el ritme d’actuacions i manteniment, molt elevats, en els darrers anys", han denunciat.

El PSC no troba "just" el repartiment de dedicacions a l'equip de govern, a més de considerar que "la vila de Bagà precisa d’una dedicació intensa i extensa", i així també ho han expressat els regidors socialistes en la carta a Oña. Tots quatre estan convençuts que "trairíem la confiança dels 487 baganesos i baganeses que ens varen fer confiança si continuéssim en un govern que no aconsegueix els objectius que ens havíem marcat en el nostre programa municipal, i en el pla de mandat que havíem acordat en el primer ple municipal". 

Esquerra haurà de reestructurar ara el govern local amb els seus cinc regidors. Les carteres dels socialistes eren Promoció Econòmica, Esports, Prevenció d'Incendis, Cultura, Camins Rurals, Drets Socials i Igualtat, Fauna i Pagesia, Urbanisme, Patrimoni Arquitectònic i Medi Ambient.

L'alcalde de Bagà, Joan Oña, ha explicat a NacióBerguedà que tot just ha tingut coneixement de la decisió del PSC aquesta tarda. Oña ha preferit no fer-ne una valoració en fins que s'hagi reunit amb la resta de regidors del seu partit. "Nosaltres respectem totes les decisions i ho analitzarem", ha dit. 

 

Participació