L'Àliga de la Patum es trasllada al Centre de Restauració de Béns Mobles perquè n'estudiïn l'estat de conservació

L'objectiu de l'exhaustiu procés al qual se sotmetrà la figura és conèixer el seu estat actual, així com determinar el tipus de restauració i conservació que requereix

06 de novembre del 2020
Actualitzat a les 21:16h
L'emblemàtica figura serà sotmesa a un estudi que permetrà conèixer el seu estat actual, així com determinar el tipus de restauració i conservació que requereix.
L'emblemàtica figura serà sotmesa a un estudi que permetrà conèixer el seu estat actual, així com determinar el tipus de restauració i conservació que requereix. | Aj. Berga
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya realitzarà un exhaustiu estudi tècnic i material de l'Àliga de la Patum. L'Àliga abandonarà temporalment, aquest dilluns, 9 de novembre, l'exposició de la Patum del Convent de Sant Francesc de Berga i serà traslladada al centre de restauració de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, situat a Valldoreix. La simbòlica figura serà sotmesa, segons fonts municipals, a un estudi que permetrà conèixer el seu estat actual, així com determinar el tipus de restauració i conservació que requereix. 

La sol·licitud de l'estudi ha estat impulsada per l'àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga i es finançarà mitjançant una subvenció de 6.841 euros atorgada per l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. Aquesta és una ajuda econòmica destinada a la conservació o la restauració de béns mobles i elements arqueològics i artístics integrats al patrimoni immoble. 

El procés ha de tenir una durada aproximada de dos mesos i el resultat de les proves determinarà si cal realitzar-hi algun tipus d’intervenció.

Si la peça requerís ser restaurada, es faria a principis de 2021 perquè l'Àliga pugui ser retornada abans de Corpus, malgrat que encara no se sap quin tipus de celebració es podrà fer per l'actual pandèmia de la Covid-19 i sembla clar que no podrà ser la Patum multitudinària de sempre.

Procediments i tècniques 

L'estudi de l'Àliga constarà de diverses tècniques. En primer lloc, l'Àliga serà introduïda en una càmera d’anòxia durant un període d’un mes. En aquest espai se li aplicarà un tractament que consisteix en mantenir durant un temps la fusta insectada en una atmosfera modificada, dins una cambra estanca, que substitueix l'oxigen per un gas inert com el nitrogen, per aconseguir la mort dels insectes xilògrafs i els seus ous. Aquest procés ha d'eliminar els microorganismes que hagi pogut acumular la peça com a conseqüència del seu ús.

Després, la peça serà traslladada al laboratori fotogràfic. Allà s'aplicaran diverses tècniques de fotografia científica amb llum difusa, llum ultraviolada i llum infraroja per analitzar les diferents capes de la peça. A més, es realitzarà una radiografia de l’Àliga i també en determinades parts de la peça que poden resultar interessats d'analitzar, com per exemple, el punt d'unió del cap amb el cos.

Tot plegat es completarà amb l'obtenció de mostres que seran analitzades al laboratori i que aportaran informació sobre el nombre de capes i els materials que les composen.

L'enigma de l'Àliga de la Patum

L'Àliga és l'element del bestiari festiu català que més es diferencia de la resta. Antigament, l'Àliga gaudia d'un seguit de privilegis com el de ballar en el presbiteri de l'església o anar davant la custòdia en els processons del Corpus. L'Àliga de la Patum té un naixement més tardà que el d’altres elements de la festa i la seva història representa, encara avui, un gran enigma. L'any 1756, l’Ajuntament de Berga va decidir incorporar una àliga a les solemnitats del Corpus i va encarregar-ne la construcció al fuster Ramon Roca. Podria ser la mateixa, convenientment restaurada i modificada, la que balla actualment a la Patum.

La simbòlica figura marxa de l'exposició

El cap de setmana del 7 i 8 de novembre serà l'últim que es podrà veure l’Àliga a l’exposició de la Patum que acull el Convent de Sant Francesc, a causa del trasllat de la peça al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La mostra inclou l'exposició de la comparseria, elements de vestuari, textos, fotografies i vídeos sobre la festa berguedana. L'exposició va ser inaugurada el passat 10 de juliol, i ha registrat més de 4.000 visitants. La mostra està oberta al públic de divendres a diumenge, d'11 a 14 h i de 17 a 20.30 h.

L'entrada té un preu de 5 euros, però els menors de fins a 12 anys poden accedir-hi de forma gratuïta.
Arxivat a