Bars i restaurants de Berga convoquen una protesta pel tancament dels seus negocis

Un grup de restauradors de la ciutat demana més ajuts locals, que no els apugin el rebut de les escombraries i l'exempció de la taxa d'ocupació de terrasses per a l'any 2021

06 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:22h
Terrassa de bar desmuntada al passeig de la Indústria.
Terrassa de bar desmuntada al passeig de la Indústria. | Aj. Berga
Propietaris i treballadors de bars i restaurants, atrapats per les restriccions de la pandèmia, es concentraran dilluns davant l'ajuntament reclamant més ajuts de l'administració local. Per tal de fer-se escoltar, hi haurà una doble concentració a la plaça de Sant Pere, a les 11 del matí i a les 6 de la tarda.

Un grup de restauradors de Berga ha fet una crida als veïns de la ciutat a sumar-se a la seva reivindicació, respectant totes les mesures d'higiene i seguretat de la Covid-19. Segons han explicat els impulsors de la iniciativa a NacióBerguedà, en formen part una dotzena de propietaris de bars, cafeteries i restaurants de la ciutat que, a més, han començat a recollir signatures per sensibilitzar la població sobre la seva problemàtica. 

"Com a hostaleria demanem d'entrada que no ens apugin la taxa d'escombraries i es plantegin descomptes pel sector o fins i tot una exempció. L'exercici del 2020 l'hem pagat íntegrament i durant quatre mesos no n'hem fet ús. En altres poblacions s'està tenint en compte i s'estan dedicant mesures pressupostàries a ajudar el sector amb ajudes directes", han afirmat a aquest diari.

Els restauradors han fet un escrit que presentaran a l'Ajuntament de Berga per tal de traslladar-los les seves reivindicacions. Es tracta en la seva majoria d'establiments d'hostaleria que no estan associats al gremi ni a la UBIC de Berga i que han volgut unir-se "com a hostaleria independent" per fer sentir també les seves veus. 

"Reivindiquem una partida pressupostària pensada pel sector, perquè quan tornem a engegar puguem omplir neveres i començar a treballar. També reclamem que l'administració ens faci un descompte del rebut de les escombraries o bé el perdoni, i ens eximeixi del pagament de l'ocupació de terrasses per la via pública per a 2021", han enumerat. "Sembla que l'ajuntament ja està estudiant no cobrar la taxa de terrasses l'any que ve i això ho celebrem", han emfatitzat.

Segons han reiterat, "no sabem si aconseguirem res, però volem visualitzar-nos com a cafeteries, bars i restaurants, i fer constar que el problema no és només nostre, també afecta Berga i comarca. Tothom que estigui vinculat a qualsevol botiga o indústria destinada a l'hostaleria també veu perillar la seva feina".

"Si estem tots tancats, els nostres distribuïdors, fruiteries, carnisseries, forns de pa, i un llarg etcètera, també s'estan veient afectats i els ha baixat la facturació. És un efecte dòmino i no volem cap persona sense pujar la persiana", han exposat. 

Aquesta dotzena de cafeteries, bars i restaurants adverteixen que quan la Generalitat els permeti recuperar l'activitat habitual, "ja sabem que hi haurà que no obriran perquè les circumstàncies els han obligat a abaixar la persiana definitivament". "Volem fer consciència de tot això, alertar que perilla la nostra feina, però de retruc també hi ha en risc la feina de molta gent", han apuntat. 

Recollida de signatures

Els impulsors de la protesta han decidit recollir signatures per reforçar la seva posició davant les administracions. "Com que ho tenim tot tancat, estem anant nosaltres per Berga, parlant amb comerços i amb la gent de carrer per aconseguir aquests suports i aconseguir la sensibilització de la ciutadania. Moltes persones creuen que no passa res si tanquem dos mesos, però qui té treballadors i ha de seguir pagant impostos o un lloguer no s'ho pot permetre", han argumentat.

Els propietaris de bars i restaurants consideren que el tancament és una mesura excessiva i demanen a la Generalitat tenir en compte que l'activitat econòmica i empresarial és compatible amb les màximes mesures de seguretat i de la salut de les persones. 
 

Cartell de la convocatòria de protesta de cafeteries, bars i restaurants. Foto: Cedida


Arxivat a