Obres

Berga substituirà rajoles en mal estat al Carrer Major, la plaça de Sant Pere, la plaça de les Fonts i el carrer Balmes

La degradació del paviment, especialment al principi del carrer Buxadé, és motiu de queixa dels veïns

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 5 de novembre de 2020 a les 19:31 |
Intervenció al ferm de la plaça de les Fonts. | Aj. Berga
Els operaris de la brigada municipal han començat els treballs de reparació i reposició de peces de paviment deteriorades en diferents punts del centre de la ciutat. Es preveu actuar a la plaça de les Fonts, el carrer Major, la plaça Sant Pere i el carrer Balmes.

El regidor d'Urbanisme de Berga, Aleix Serra, ha explicat a NacióBerguedà que l'Ajuntament canviarà les rajoles més malmeses i deformades del paviment. La brigada municipal ha començat a treballar aquesta setmana a la plaça de les Fonts i anirà treballant progressivament en les pròximes setmanes per reparar, reposar o substituir el paviment del Carrer Major fins a arribar a la plaça de Sant Pere i el carrer Balmes.


Aleix Serra confia que el gruix d'aquesta actuació es faci abans de finals d'aquest mes de novembre. Ara bé, no hi ha un termini establert perquè els operaris de la brigada hauran de combinar aquesta actuació amb les urgències de manteniment que puguin sorgir a la ciutat les properes setmanes. 
 

Reparació del paviment al centre històric. Foto: Aj. Berga


"Hi ha rajoles del paviment del centre històric que estan trencades o mal posades, es tracta de treure-les, aplanar-les i tornar-les a posar, i en algun cas caldrà substituir-les, com passa amb les rajoles del Carrer Major que es trenquen amb més facilitat", ha dit Serra.

Al Carrer Major hi ha rajoles de la Patum que ja no tenen recanvi perquè l'ajuntament ha anat fent intervencions durant tots aquests anys i el fabricant que les va col·locar fa 40 anys ja no les fa. D'aquesta manera, s'és molt prudent a l'hora de canviar-les. "Encara en tenim, però hem de mirar d'estalviar-les", ha apuntat el regidor. 

El pas de cotxes de particulars i de repartidors que proveeixen els negocis de la zona fa que quedin mal posades, o fins i tot que n'hi ha de trencades o esquerdades. 

A la plaça de Sant Pere hi ha dos punts on s'actuarà perquè el paviment està en molt mal estat. En primer lloc, just davant l'Ajuntament, on les rajoles sobresurten, s'enfonsen i n'hi ha de trencades. En segon lloc, el paviment del principi del carrer Buxadé, darrere de la barana. Aquest ferm se substituirà amb peces semblants a les que hi ha a la plaça perquè està molt degradat. En aquest cas, segons denuncien els veïns, el mal estat del paviment ha causat més d'una caiguda i algun turmell torçat. Aquesta actuació concreta es vol tenir feta abans de finals d'any, si bé dependrà del volum de feina que hagi d'assumir la brigada municipal durant els mesos de novembre i desembre. 
 

Una de les peces amb dibuixos de la Patum de l'artista De Martín de la plaça de Sant Joan. Foto: Aj. Berga


Queixa dels veïns

Els veïns van arribar a pintar amb esprai les peces del ferm més malmeses del principi del carrer Buxadé per alertar del perill. Segons ha explicat Roser Farràs, representant de l'Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila, més d'un veí ha caigut per la degradació del paviment. Els veïns defensen que caldria una actuació integral a la plaça i els voltants per resoldre els problemes d'un paviment molt malmès i d'elements com els graons de les escales de l'església parroquial on hi ha peces que han saltat, expliquen.

La representant de l'entitat veïnal ha alertat que hi ha altres llocs del barri vell amb problemes al paviment. "Al carrer de l'Harmonia no pots ni caminar de com de malament està. Hi ha molts forats i no saps on posar els peus", ha denunciat.

 

Participació