Ordenances fiscals

Gironella aprova una pujada del preu de l'aigua amb la previsió d'invertir 6,5 milions al servei els propers 15 anys

L'increment suposa "un increment de 0,75 cèntims al trimestre al 60% dels ciutadans"

per Pilar Màrquez Ambròs, Gironella | 4 de novembre de 2020 a les 13:42 |
El municipi de Gironella (arxiu). | Emili Vilamala
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Gironella ha aprovat aquest dimarts el Pla Director del servei municipal d'abastament d'aigua que contempla una inversió de 6,5 milions d'euros en els propers 15 anys per renovar completament la xarxa d'aigua del municipi. Per tal de poder assumir la inversió corresponent a 2021, al voltant dels 360.000 euros, s'ha donat també llum verda a un augment de 0,05 cèntims per metre cúbic i tram de consum del rebut de l'aigua. L'increment suposa "un increment de 0,75 cèntims al trimestre al 60% dels ciutadans", ha explicat l'alcalde de Gironella, David Font. 

David Font ha defensat que l'equip de govern creu que és "una necessitat que el servei d'abastament d’aigua sigui provisionat per l’ajuntament, i així poder preservar que sigui un servei públic i de qualitat", així com mantenir el compromís de seguir amb la dinàmica d'inversions en aquest servei.


L’últim punt de l’ordre del dia ha estat l'aprovació de les ordenances fiscals per l’any 2021. A banda de la referent a l'aigua, s'ha plantejat la modificació de dues ordenances més. D'una banda, s'ha incrementat la taxa d'ús dels equipaments municipals de 20 a 22 euros per a privats, aprovant una taxa de 150 euros per a la celebració de casaments civils a l’Espai Santa Eulàlia, i la creació d'una nova taxa de 40 euros per grup pel nou Escape Room, ubicat a la Torre de l’Amo, i de 20 euros per grups escolars.

De l'altra, s'ha apujat la taxa de residus domèstics d'acord amb l'acordat al Consell Comarcal del Berguedà. David Font ha explicat que, tot i aquest augment en la taxa, si els ciutadans utilitzen un sol cop la deixalleria mòbil aquest augment queda neutralitzat per les bonificacions promogudes en l'àmbit local. 
El Pla Director de l’Aigua ha estat aprovats per unanimitat, mentre que les ordenances fiscals per a l’exercici 2021 s'han aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern, que té majoria absoluta, i els vots en contra d'ERC, a l'oposició. 

El portaveu dels republicans, Albert Xoy, ha defensat que "creiem que amb la pandèmia no toca apujar cap tipus de rebut ni lloguer d'equipaments", perquè "hem de ser conscients que hi ha molta gent que ha perdut la feina o que encara no han cobrat l'ERTO".

Línia d'ajuts al comerç i la restauració per subvencionar la taxa d'escombraries

Per fer front a la situació actual que viu el comerç i la restauració del municipi, s'ha aprovat una nova línia de subvencions directes al teixit comercial del municipi i poder subvencionar una part de la taxa de recollida d'escombraries als establiments que es van veure obligats a tancar arran de la Covid-19, que oscil·larà entre el 17% i el 25% de la taxa que ja han liquidat.

Conveni amb Trànsit perquè els Mossos puguin sancionar infraccions al municipi

Un altre dels punts de l'ordre del dia ha estat l'aprovació del conveni de col·laboració amb el Servei Català de Transit perquè els Mossos d’Esquadra puguin sancionar infraccions al municipi de Gironella. Aquest conveni està actiu des del 2008, i s'ha de renovar cada 4 anys. El punt s'ha aprovat per unanimitat.

 

Participació