Mapa interactiu

MAPA 15 aules tancades i 366 alumnes confinats per Covid-19 al Berguedà

El 20,4% de centres educatius de la comarca té grups confinats | Consulta interactivament quines llars d'infants, escoles i instituts han hagut de tancar classes a causa d'algun positiu

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 2 de novembre de 2020 a les 19:34 |

Actualment hi ha 9 centres amb aules tancades al Berguedà (arxiu). Foto: Gemma Sánchez/ACN


La vuitena setmana del curs escolar ha començat amb un nou increment de la incidència de l'afectació de la Covid-19 a les aules del Berguedà. Les dades són elevades, per sobre dels tres centenars d'alumnes en quarantena, 366, i amb 15 grups confinats. Pel que fa als centres escolars, n'hi ha 9 dels 44 del Berguedà amb alguna classe confinada. És a dir, un 20,45%. 


A Berga, la capital de comarca i població amb més grups afectats, hi ha 255 alumnes confinats i 9 aules tancades. A l'Institut Serra de Noet, els alumnes d'1 de les 4 aules que hi havia confinades la setmana passada ja s'han pogut reincorporar. L'afectació actual és de 3 grups confinats amb 89 alumnes i 3 docents. A mitjan setmana passada hi havia 109 alumnes i 4 docents afectats en aquest centre. En els últims 10 dies, al Serra de Noet s'han sumat 9 positius.

A l'Institut Guillem de Berguedà hi ha 2 grups confinats amb 67 alumnes i 4 docents en quarantena. En els últims 10 dies, s'han registrat fins a 2 positius en aquest institut de la capital. D'altra banda, a l'Escola Xarxa hi ha 2 grups confinats (un a primària i l'altra a batxillerat) amb 52 alumnes i 2 docents en quarantena. Segons les dades del Departament d'Educació, en els últims 10 dies, s'han registrat 22 positius a l'escola.  


Pel que fa a les escoles de Sant Joan i Santa Eulàlia, hi ha un grup confinat en cada centre, amb 21 i 26 alumnes confinats i 1 docent, respectivament. En els darrers dies, hi ha hagut 2 positius a Sant Joan i 3 a Santa Eulàlia. 

El centre educatiu més afectat a la resta de la comarca és l'Institut Pere Fontdevila de Gironella, amb 3 grups confinats, que sumen 60 alumnes. En els últims 10 dies, en aquest centre, s'han acumulat 2 positius. 
 
A més, hi ha un grup confinat a l'Escola de Gironella (23 alumnes, 2 docents i 1 positiu en els últims dies), un a l'Escola Sant Martí de Puig-reig (15 alumnes, 1 docent, sense cap positiu recent) i un a l'Escola Sant Salvador de Cercs (13 alumnes, 3 docents i 2 positius). Aquesta darrera escola és la primera setmana que figura en el llistat de centres del Berguedà amb aules confinades.
 

Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada centre afectat pel coronavirus (boleta), es desplega el seu nom, l'estat (obert o totalment confinat), el nombre de grups confinats i el municipi on es troba. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom del mapa manualment, per acostar-se a un municipi o seleccionar millor algun centre. Última actualització: dades del 19 de gener.

Fins a 1.456 dels 5.131 centres educatius acumulen 3.201 aules confinades a causa de l'aparició d'algun positiu, aquest dilluns. Una xifra inferior a la de finals de setmana passat (1.546) que implica que hi ha 78.545 persones a casa a causa d'algun positiu. Fins ara, ja s'han detectat 18.719 positius als centres educatius, 6.870 dels quals, els darrers deu dies.

Els centres educatius ja són, amb 254 brots actius i 1.520 afectats, el segon focus de brots detectats a Catalunya, segons l'últim informe tècnic de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, per davant dels geriàtrics i els centres de treball i només per darrere de l'espai domèstic i familiar, si bé és cert que també s'hi fan més proves per detectats casos. On se situen els centres ara afectats i quants grups tenen tancats cadascun d'ells? A quantes persones afecta i quants d'aquests són alumnes, docents i personal del centre o extern, a cada lloc? De qui és el positiu? Tota aquesta informació es pot consultar en el mapa interactiu superior o, de forma més extensa, a la taula interactiva al final de la notícia.

Del total de positius en centres, 16.766 s'han detectat a alumnes i, del total de persones confinades, 74.825 són alumnes (un 5,2% del total d'1,4 milions d'alumnes del país), 3.571 són docents i personal PAS i PAE, i 149 és personal extern. Així mateix, hi ha tres centres totalment confinats, dos dels quals a l'Urgell (l'escola El Tallat de Santa Maria de Riucorb i l'escola Maldanell de Maldà) i un a la Ribera d'Ebre (l'escola 1 d'Abril de la Palma d'Ebre), però un 28,4% dels centres tenen com a mínim una aula tancada, per sota del 30,1% amb que es va tancar la setmana passada.

19,8%centres afectats
1.011 dels 5.104 centres educatius tenen una o mes aules confinades, a 232 municipis diferents.
1.843aules tancades
Quasi 2.000 classes estan confinades d'un total d'uns 72.000 grups de convivència estables i set centres estan totalment clausurats.
45.512persones confinades
De les quals, 43.150 confinats són alumnes (el 3% del total), 2.229 són docents i personal PAS i PAE (1,36%), i 133 és personal extern.
40.190positius detectats
Dels quals, 3.787 els darrers 10 dies i, del total acumulat, 35.718 positius detectats a alumnes (2,48% del total d'alumnes), 4.110 a docents i personal PAS i PAE (2,51%), i 362 a personal extern.


Consulta aquí la llista completa del Departament d'Educació (cal tenir en compte que poden faltar grups i/o centres que ja estiguin confinats però que encara no surtin al llistat).Sigui com sigui, cal tenir en compte que aquestes dades són les que ofereix cada centre al Departament d'Educació i presenten alguns retards en la notificació i, a vegades, errors. En ocasions, per exemple, centres totalment confinats afirmen que no tenen cap classe tancada o no s'hi ha detectat cap positiu.

Altres notícies que et poden interessar 

Participació