MAPA 15 aules tancades i 366 alumnes confinats per Covid-19 al Berguedà

El 20,4% de centres educatius de la comarca té grups confinats | Consulta interactivament quines llars d'infants, escoles i instituts han hagut de tancar classes a causa d'algun positiu

02 de novembre del 2020
Actualitzat el 09 de novembre a les 23:01h
Actualment hi ha 1.456 centres amb aules tancades.
Actualment hi ha 1.456 centres amb aules tancades. | Gemma Sánchez/ACN

Actualment hi ha 9 centres amb aules tancades al Berguedà (arxiu). Foto: Gemma Sánchez/ACN


La vuitena setmana del curs escolar ha començat amb un nou increment de la incidència de l'afectació de la Covid-19 a les aules del Berguedà. Les dades són elevades, per sobre dels tres centenars d'alumnes en quarantena, 366, i amb 15 grups confinats. Pel que fa als centres escolars, n'hi ha 9 dels 44 del Berguedà amb alguna classe confinada. És a dir, un 20,45%. 

A Berga, la capital de comarca i població amb més grups afectats, hi ha 255 alumnes confinats i 9 aules tancades. A l'Institut Serra de Noet, els alumnes d'1 de les 4 aules que hi havia confinades la setmana passada ja s'han pogut reincorporar. L'afectació actual és de 3 grups confinats amb 89 alumnes i 3 docents. A mitjan setmana passada hi havia 109 alumnes i 4 docents afectats en aquest centre. En els últims 10 dies, al Serra de Noet s'han sumat 9 positius.

A l'Institut Guillem de Berguedà hi ha 2 grups confinats amb 67 alumnes i 4 docents en quarantena. En els últims 10 dies, s'han registrat fins a 2 positius en aquest institut de la capital. D'altra banda, a l'Escola Xarxa hi ha 2 grups confinats (un a primària i l'altra a batxillerat) amb 52 alumnes i 2 docents en quarantena. Segons les dades del Departament d'Educació, en els últims 10 dies, s'han registrat 22 positius a l'escola.  

Pel que fa a les escoles de Sant Joan i Santa Eulàlia, hi ha un grup confinat en cada centre, amb 21 i 26 alumnes confinats i 1 docent, respectivament. En els darrers dies, hi ha hagut 2 positius a Sant Joan i 3 a Santa Eulàlia. 

El centre educatiu més afectat a la resta de la comarca és l'Institut Pere Fontdevila de Gironella, amb 3 grups confinats, que sumen 60 alumnes. En els últims 10 dies, en aquest centre, s'han acumulat 2 positius. 
 
A més, hi ha un grup confinat a l'Escola de Gironella (23 alumnes, 2 docents i 1 positiu en els últims dies), un a l'Escola Sant Martí de Puig-reig (15 alumnes, 1 docent, sense cap positiu recent) i un a l'Escola Sant Salvador de Cercs (13 alumnes, 3 docents i 2 positius). Aquesta darrera escola és la primera setmana que figura en el llistat de centres del Berguedà amb aules confinades.
 

Fins a 1.456 dels 5.131 centres educatius acumulen 3.201 aules confinades a causa de l'aparició d'algun positiu, aquest dilluns. Una xifra inferior a la de finals de setmana passat (1.546) que implica que hi ha 78.545 persones a casa a causa d'algun positiu. Fins ara, ja s'han detectat 18.719 positius als centres educatius, 6.870 dels quals, els darrers deu dies.

Els centres educatius ja són, amb 254 brots actius i 1.520 afectats, el segon focus de brots detectats a Catalunya, segons l'últim informe tècnic de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, per davant dels geriàtrics i els centres de treball i només per darrere de l'espai domèstic i familiar, si bé és cert que també s'hi fan més proves per detectats casos. 

On se situen els centres ara afectats i quants grups tenen tancats cadascun d'ells? A quantes persones afecta i quants d'aquests són alumnes, docents i personal del centre o extern, a cada lloc? De qui és el positiu? Tota aquesta informació es pot consultar en el mapa interactiu superior o, de forma més extensa, a la taula interactiva al final de la notícia.

Del total de positius en centres, 16.766 s'han detectat a alumnes i, del total de persones confinades, 74.825 són alumnes (un 5,2% del total d'1,4 milions d'alumnes del país), 3.571 són docents i personal PAS i PAE, i 149 és personal extern. Així mateix, hi ha tres centres totalment confinats, dos dels quals a l'Urgell (l'escola El Tallat de Santa Maria de Riucorb i l'escola Maldanell de Maldà) i un a la Ribera d'Ebre (l'escola 1 d'Abril de la Palma d'Ebre), però un 28,4% dels centres tenen com a mínim una aula tancada, per sota del 30,1% amb que es va tancar la setmana passada.

Sigui com sigui, cal tenir en compte que aquestes dades són les que ofereix cada centre al Departament d'Educació i presenten alguns retards en la notificació i, a vegades, errors. En ocasions, per exemple, centres totalment confinats afirmen que no tenen cap classe tancada o no s'hi ha detectat cap positiu.