L'empresariat rebutja tant la pujada de l'IBI a Berga com l'increment de la taxa d'escombraries comarcal

El document està signat per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), amb l'adhesió de diferents entitats del sector econòmic com l'hostaleria i el comerç

02 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:39h
Imatge panoràmica de Berga i del Polígon de la Valldan (arxiu).
Imatge panoràmica de Berga i del Polígon de la Valldan (arxiu). | ACEB
El sector empresarial del Berguedà ha emès un comunicat de rebuig unànime a l'increment de l'Impost de Bèns Immobles (IBI) a Berga i a l'augment de la taxa d'escombraries en l'àmbit comarcal. El document està signat per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), amb l'adhesió de l'Associació d’Agroturisme del Berguedà, Hostaleria i Turisme del Berguedà, l'Associació de Propietaris de Parcel·les del Polígon de la Valldan i Berga Comercial. 

"El consistori de la capital ha decidit apujar un 10% l'IBI i el Consell la taxa d'escombraries un 6%. Des de la patronal comarcal ho lamentem i ho rebutgem. Més enllà de justificacions tècniques o necessitats de recaptació, en plena pandèmia no és el moment", afirma la patronal al text que ha enviat als mitjans. Els empresaris recorden que, tant a l'Ajuntament com al Consell, "aquests increments els han aprovat els diferents partits que tenen responsabilitats de govern a cadascuna de les dues institucions berguedanes". Per una banda, la CUP i ERC, i per l'altra, Junts per Catalunya, el PSC i les agrupacions d'independents. 

Denuncien que les respectives administracions "han apujat la pressió fiscal sense considerar la situació de la majoria dels negocis, bars, restaurants, centres d’estètica i molts altres, tancats per decret i tots els altres amb problemàtiques econòmiques greus" i que, per tant, queda palès que no han tingut en compte "la situació de molts treballadors afectats per la reducció del sou derivada dels ERTO o bé en situació d'atur".

Congelació d'impostos a Manresa i Igualada

Per a l'empresariat, aquestes decisions són encara més sorprenents perquè "contrasten amb el nostre entorn més proper". Entre altres, amb els ajuntaments de Manresa i Igualada, que han anunciat la congelació total d’impostos i taxes pels seus ciutadans durant tot el 2021, "un any que es mostrarà amb tota cruesa sobre cadascun de nosaltres", alerta la patronal en la seva queixa. 

"Els ingressos de les famílies, de les botigues i de les indústries estan en regressió i amenaçats", constaten des del món de l'empresa. 

Des de l'ACEB, amb l'adhesió de les altres entitats empresarials i sectorials, opinen que "la pujada d'impostos serà contraproduent per superar el forat negre que està generant el coronavirus". Asseguren que "des del primer moment ens hem implicat, fins i tot més enllà de les nostres obligacions, en l'ajuda, el suport i l'acompanyament dels nostres governants", i es mostren conscients de "les complicacions que implica governar i la manca de recursos". Però creuen que han faltat "solucions, ajudes i resolubilitat".

Arxivat a