L'hospital de Berga gairebé dobla el nombre de pacients amb coronavirus i ja en són 30

Els últims set dies, han ingressat 28 pacients afectats pel virus, s'han donat 14 altes i no hi ha hagut cap defunció |

30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:58h
Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu).
Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Fort augment del nombre de pacients per Covid-19 a l'Hospital Sant Bernabé de Berga durant l'última setmana. Si fa set dies la xifra era de 16 ingressats, ara gairebé es dobla. Segons ha informat el centre aquest divendres, l'hospital comarcal té 30 pacients amb coronavirus.

En la darrera setmana han ingressat 28 pacients afectats pel virus. Els últims dies s'han donat 14 altes i no s'ha registrat cap defunció. Segons ha explicat a NacióBerguedà el director assistencial del centre, el doctor Alejandro del Canto, fins ara s'estan rebent casos "menys agressius" que a la primavera. Una bona notícia és que, de moment, no s'ha hagut de traslladar cap pacient a la Unitat de Cures Intensives (UCI) d'Althaia, a Manresa. Pel que fa al personal sanitari, hi ha 2 professionals en quarantena per ser contacte directe amb positius.  

El 19 de març es va confirmar el primer cas de coronavirus a Berga. A l'hospital hi havia, llavors, 10 persones ingressades amb simptomatologia i l'hospital va habilitar una planta per acollir només les persones amb Covid. Tanmateix, a l'abril, el mes que hi va haver el pic de la pandèmia, el centre va arribar a tenir gairebé una cinquantena de persones ingressades pel virus. La corba de la primera onada va començar a baixar el mes de maig, amb 18 pacients, i aleshores, va descendir progressivament fins a donar l'alta a l'últim pacient d'aquest període a mitjan juny. A l'abril, hi va arribar a haver més de trenta professionals sanitaris contagiats. 

En aquesta segona onada les xifres de pacients ingressats s'ha tornat a enfilar ràpidament, però, de moment, s'està registrant un temps menor d'ingrés entre els pacients que s'atenen, una notícia esperançadora que, no obstant això, no permet abaixar la guàrdia. 

Mesures extraordinàries a l'hospital

A causa de l'increment de casos hospitalitzats a l'Hospital Sant Bernabé, el centre ha pres un seguit de mesures extraordinàries per garantir la seguretat tant dels pacients com del personal. A hores d'ara, s'han tornat a a restringir les visites a tot el centre hospitalari i tan sols estan permeses en aquells casos de final de vida o en situacions excepcionals.

Pel que fa a l'activitat programada, s'han augmentat les visites telefòniques en tots aquells casos que sigui possible per evitar el màxim els desplaçaments al centre hospitalari, i només es permet l'entrada d'un acompanyant en cas de pacients menors d'edat o persones dependents . 

Les activitats d'àmbit ambulatori i quirúrgic de l'hospital mantenen la programació prevista, tot i l'elevat increment de casos de Covid de la darrera setmana, segons ha confimat el doctor Del Canto en la conversa amb aquest diari. Però aquestes mesures poden ser avaluades en tot moment i en cas que es consideri necessari, modificades.

Crida a la responsabilitat ciutadana

Els professionals sanitaris han fet diverses crides a la responsabilitat ciutadana els darrers dies davant l'increment de casos i l'elevat risc que suposa per a la gent gran i les persones més vulnerables. Els sanitaris recorden que és molt important que tothom segueixi les mesures de seguretat per tal d'aturar la transmissió comunitària i assegurar la sostenibilitat del sistema de salut. En cas de símptomes, cal trucar al 061/Salut Respon, contactar amb el centre d'atenció primària de referència o fer una eConsulta a través de La Meva Salut.

La detecció precoç i el seguiment dels casos positius i dels seus contactes és clau per mantenir el control de l'epidèmia. Per això és important que les persones que presentin símptomes compatibles amb la Covid-19 contactin amb el sistema públic de salut, reportin les persones amb qui han tingut contacte estret i segueixin les indicacions dels professionals sanitaris. 

Arxivat a