coronavirus

L'Hostaleria i el Turisme del Berguedà demana als ajuntaments beneficis fiscals per al sector

Reclamen establir una bonificació del 100% en la quota de les taxes quan l’activitat econòmica de l’establiment no es pugui dur a terme

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 30 d'octubre de 2020 a les 12:22 |
Xefs berguedans a la Gastropirineus que es va celebrar al Berguedà l'any 2018 (arxiu). | Cedida
El sector dels establiments d'allotjament turístic i restauració està resultant especialment castigat per la impossibilitat d'exercir la seva activitat per les mesures restrictives decretades pel Govern català en aquesta segona onada i per les limitacions imposades en els països de procedència de molts turistes que, per aquest motiu, no han pogut venir al nostre país, com la quarantena britànica o el nou confinament domiciliari francès.  

El president de l’Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Jordi Badia, ha valorat que "aquest ha estat el pitjor any de la història per al nostre sector, som conscients que hi ha una pandèmia mundial, però també sabem que el turisme és un dels principals motors socioeconòmics del Berguedà i necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el 2021 amb unes mínimes garanties. Els ajuntaments han d’estar a l'altura en aquest moment tan trist i difícil i han d'adoptar les mesures sol·licitades que ens permetin reobrir amb garanties".


Hostalers i restauradors temen que "el proper any les mesures actuals s'agreujaran". Per això, des de l’Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà consideren que és del tot necessari que els ajuntaments del Berguedà "tinguin en compte aquesta situació a l'hora d'elaborar i tramitar les ordenances fiscals municipals per a l'any 2021". 

En aquest sentit, abans d'aprovar-se les ordenances fiscals municipals del 2021, des de l'associació s'ha informat que es va enviar una petició formal a través d'una instància als ajuntaments de la comarca del Berguedà perquè s'incloguessin en aquestes ordenances els beneficis fiscals adients en la reglamentació de les taxes, en especial la taxa per la recollida i gestió dels residus. "Aquesta taxa caldria aplicar-se si continua la situació actual per tal de garantir la continuïtat dels establiments i dels llocs de treball que genera la nostra activitat. En relació a aquesta petició, de moment, encara no s'ha rebut cap resposta", expliquen. 


Concretament, creuen que caldria establir "una bonificació del 100%" en la quota de les taxes quan l’activitat econòmica de l’establiment no es pugui dur a terme per imperatiu legal relacionat amb les mesures per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, i "com a mínim del 50%" quan l’activitat econòmica de l’establiment només es pugui portar a terme amb restriccions de qualsevol tipus (d'ocupació, d'aforament, amb impediments nacionals i/o internacionals a l’arribada de clients, entre altres).

Aquests beneficis fiscals, apunten, haurien de tenir efectes en el mateix exercici per tal d'evitar generar un perjudici encara més gran en la liquiditat dels establiments.

Altres notícies que et poden interessar 

Participació