La recuperació de la Torre de Merola rep un premi d'arquitectura

La 8a edició dels Premis Enor reconeix la construcció de Carles Enrich "com un gran projecte d'arquitectura jove", d'allò més ben "integrat" en l'espai

30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 22:26h
Torre de Merola.
Torre de Merola. | Aj. Puig-reig
El projecte de recuperació de la Torre de Merola, que la Diputació de Barcelona va encarregar a l'estudi d'arquitectura Carles Enrich Giménez, és "un exemple de com, de vegades, el què hauria de ser un pur tràmit administratiu es pot convertir en un gran projecte d'arquitectura". Així ho ha considerat el jurat de la 8a edició dels Premis d'Arquitectura d'Ascensors Enor, que reconeix treballs de valor arquitectònic de l'estat espanyol i Portugal. L'obra s'ha endut el Premi Jove del certamen per la joventut i el potencial de l'arquitecte responsable.

Davant el perill d'esfondrament imminent que presentava la torre i un cop feta la petició de consolidació, es va iniciar un gran projecte d’arquitectura que ha donat com a resultat "una obra fantàstica, integrada en l'espai i que contrasta materials com la pedra i la fusta", segons ha destacat a NacióBerguedà el regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats. L'objectiu de la intervenció acabada el 2019 va ser garantir la preservació de la Torre del castell de Merola i que es pogués impulsar com a atracció per a visitants. La inauguració oficinal i la obertura al públic estava prevista per part de l'Ajuntament de Puig-reig per aquest mes d’octubre, però es va haver d’ajornar per segon cop degut a la situació d’emergència sanitària actual, ha dit el regidor.

Al sud del municipi de Puig-reig, s'eleven les restes del castell de Merola, datades a finals del segle XIII i catalogades com a BCIN. A causa dels terratrèmols que van sacsejar Catalunya al segle XV, només queda dempeus una de les cares de la torre de guaita, que és on va fer-se aquesta intervenció. L'obra ha permès conservar l'única de les parets que quedava dempeus i incorporar una estructura de fusta amb una escala que redibuixa el perímetre original. 

Des de l’Ajuntament de Puig-reig han agraït "el suport a la Diputació de Barcelona per creure fermament en la recuperació de la Torre de Merola". El consistori ha felicitat a Carles Enrich Studio pel premi rebut en un comunicat. 

L'inquietud de Carles Enrich Giménez (Barcelona, 1980) el va portar a fundar Carles Enrich Studio el 2013 on desenvolupa projectes que abarquen tot el territori habitable, des de l’àmbit domèstic fins al paisatge. La qualitat i rigor de la seva obra construïda està avalada per les nominacions consecutives a l'EU Mies Award 2017, 2019 i el Debut Award de la Triennal de Lisboa en 2016; els Premis de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme en 2016 i 2018, el Premi FAD de l’Opinió en 2016 o els Premis AJAC en 2012, 2016 i 2018. També cal destacar les seves participacions en la Biennal l'Arquitectura de Venècia: el 2012 va participar en l’exposició "Context" de Vogadors al pavelló català, i el 2016 va formar part de l’exposició "Unfinished" amb la que el pavelló espanyol va ser guardonat amb el Lleó d’Or de la mostra. Té una àmplia experiència en la docència universitaria de l'arquitectura.  

Carles Enrich no és un desconegut a la comarcal del Berguedà. Va ser també l'arquitecte del projecte de l'ascensor de Gironella, construït l'any 2015, i que fins ara ha aconseguit diferents premis i reconeixements.

El Gran Premi Ascensors Enor 2020 ex aequo ha anat a parar al camp de futbol A Gandareira, de Silleda (Galícia) dels arquitectes Carlos Alberto Pita i Abraham Castro Neira.

Vídeo del premi:

 
 
Arxivat a