Els municipis del Berguedà prenen mesures per evitar aglomeracions als cementiris per Tots Sants

Els ajuntaments de la comarca seguiran majoritàriament les recomanacions del Procicat

29 d'octubre del 2020
Actualitzat el 01 de novembre a les 16:31h
Cementiri de Berga (arxiu).
Cementiri de Berga (arxiu). | Aj. Berga
Una gran part dels ajuntaments de la comarca han posat mesures especials als cementiris per Tots Sants per evitar aglomeracions i contagis per la pandèmia de la Covid-19. Es tracta de mesures que segueixen les recomanacions del Procicat. 

A Berga, caldrà seguir en tot moment el recorregut indicat dins del recinte, utilitzar el gel hidroalcohòlic que es posarà a disposició del públic per a la desinfecció de mans i portar mascareta. També s'ha prohibit menjar i beure en tot el cementiri. Ajuntament i Policia Local col·locaran cartells a l'entrada del recinte en què indicaran aquestes mesures i advertiran que cal "destinar el menor temps possible dins el cementiri". Fonts del consistori han explicat que a la zona hi haurà agents de Protecció Civil que vetllaran perquè no hi hagi acumulacions de persones i es compleixi la distància de seguretat i les restriccions. 

Diumenge, dia 1 de novembre, hi haurà missa a les 10 del matí a les Sagramentàries, a dos quarts d'1 de la tarda a Sant Pere i a les 7 del vespre a Sant Joan, amb un 30% de l'aforament habitual. Però enguany no es farà missa al cementiri. 

En altres municipis les indicacions que es donen són molt similars. Per exemple, a Gironella, el cementiri mantindrà l'horari habitual de Tots Sants, de 8.30h a 18h, però es demana: "no perllongar l'estada més de 30 minuts, evitar accedir en grups de més de 4 persones, l'ús de gel hidroalcohòlic i mascareta i respectar la distància interpersonal". El consistori ha fet una crida a la població "perquè, en la mesura del possible, tothom intenti fer les visites esglaonades, els dies previs o posteriors per evitar aglomeracions". 

A Puig-reig, el municipi de la comarca més afectat pel virus, i que ha aplicat mesures especials per frenar els contagis com el tancament de parcs i equipaments municipals, l'ajuntament ha fet "millores" al cementiri per evitar aglomeracions en el marc de la celebració de Tots Sants. Hi haurà aforament limitat i es demana que s'hi accedeixi en grups de màxim 4 persones convivents i limitar les visites 30 minuts.

També es recomana que les visites es facin abans de l'1 de novembre per evitar massificacions i que no hi acudeixin les persones que són de risc. Hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic i serà obligatori portar mascareta. Les mateixes mesures s'aplicaran al cementiri de Merola. 
 
Cal tenir en compte que el confinament municipal, imposat durant els caps de setmana pel Govern català, es pot trencar el 31 d'octubre i l'1 de novembre per visitar un cementiri de la mateixa comarca. 

El confinament municipal per frenar els contagis prohibeix als ciutadans sortir del poble o ciutat on viuen entre les 6 h del divendres 30 d’octubre i les 6 h del dilluns 2 de novembre. El primer cap de setmana de prohibició coincideix amb la festivitat de Tots Sants, quan tradicionalment els familiars recorden als seus difunts visitant els cementiris.