La tensió entre el govern comarcal i el republicà Josep Subirana esclata al ple

Debat convuls arran d'una moció per demanar la dimissió del conseller de Medi Natural, Jesús Calderer

29 d'octubre del 2020
El ple del Consell Comarcal del Berguedà s'ha fet per via telemàtica.
El ple del Consell Comarcal del Berguedà s'ha fet per via telemàtica. | P. M. A.
Polèmica i picabaralla verbal "pel to" de Josep Subirana al ple del Consell Comarcal del Berguedà. La tensió ha esclatat entre membres del govern comarcal i el representant polític republicà, a l'oposició, durant el debat d'una moció conjunta d'Esquerra i la CUP per demanar la dimissió del conseller de Medi Natural, Jesús Calderer (Junts). La petició de destitució, proposada per la Plataforma antiincineradora, ha obtingut el 'no' dels consellers de Junts per Catalunya, el PSC i els independents, que sumen majoria absoluta. Al setembre una moció similar tampoc va prosperar. 

Josep Subirana ha estat l'encarregat de defensar la moció, però el to a estones irreverent del conseller republicà no ha agradat a la majoria. El president comarcal Josep Lara ha retret a Subirana que utilitzés "el Jesús Calderer i la tèrmica per fer mal al consell comarcal".

La recta final carregada de tensió s'ha agreujat quan el conseller Abel García (PSC) ha criticat "les constants sortides de to" de Subirana i s'ha referit a un estirabot que aquest va escriure en un correu electrònic dirigit als companys d'Esquerra, i que van acabar rebent altres consellers. García no ha fet públic exactament què es va dir en aquest correu, però sí que ha explicat que Eduard Coronado, el portaveu d'ERC, va disculpar-se amb els consellers "per l'errada" de Subirana. García ha demanat a Josep Subirana que dimitís per una "falta de respecte" vers Jesús Calderer.

Subirana ha reiterat una posició que ja ha expressat altres vegades. Opina que Jesús Calderer ha estat "promovent" la incineradora en contra del model comarcal i que "la seva perseverança per tirar endavant el projecte és èpica". També ha respost a García: "està parlant d'una anècdota que no es pot comparar amb una comarca en perill". 

El protagonista de la moció, Jesús Calderer, ha considerat que les crítiques de Subirana eren "personals". I ha relatat que una trucada de Subirana als serveis d'emergència l'octubre de 2019 va estar a punt de confinar Cercs i mobilitzar cossos de seguretat de tot Catalunya per un "núvol tòxic" que va acabar sent "pols per la caiguda a terra d'una estructura metàl·lica" durant les tasques de desmuntatge de la central.  

Calderer ha recordat que el govern de Cercs sempre ha dit que l'última paraula  sobre la incineradora la tenia la Generalitat.

Les previsions ja apuntaven que el ple d'octubre del Consell Comarcal del Berguedà seria llarg perquè contenia el debat sobre la pujada de la taxa d'escombraries i 9 mocions (8 d'ERC i 1 d'ERC i la CUP). En total, ha durat 2 hores i 40 minuts. Ara bé, la sessió també ha tingut un tram final ben polèmic. El portaveu de la CUP, Ivan Sànchez, ha instat a reflexionar sobre l'episodi de tensió. "El ple ha derivat en unes intervencions amb retrets i descrèdits personals, que fan un mal servei", ha reblat.