Unes cent persones protesten a Berga contra les detencions d'independentistes realitzades per la Guàrdia Civil

Les entitats sobiranistes han denunciat que "la repressió té múltiples cares, però sempre un mateix objectiu: limitar els drets fonamentals de la ciutadania i utilitzar la por contra la dissidència"

28 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 22:30h
Concentració a la plaça de Sant Pere contra els detencions a independentistes.
Concentració a la plaça de Sant Pere contra els detencions a independentistes. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes cent persones s'han concentrat aquest dimecres davant l'Ajuntament de Berga per protestar per l'operació Volhov de la Guàrdia Civil contra el finançament del procés, que ha suposat una vintena de detencions i trenta-un escorcolls contra empresaris sobiranistes i alts càrrecs de la Generalitat.

A la plaça de Sant Pere, la convocatòria s'ha fet coincidint amb l'hora de la interpretació diària que fa la Música per la Llibertat, sota el lema sota el lema "Prou repressió, llibertat detinguts!". Després de la interpretació del Cant dels ocells, una representant de les entitats sobiranistes ha llegit el manifest comú a totes les poblacions catalanes, insistint que l'operació de la Guàrdia Civil "torna a demostrar que la repressió té múltiples cares, però sempre un mateix objectiu: limitar els drets fonamentals de la ciutadania i utilitzar la por per perseguir la dissidència política".
 

Unes cent persones s'han concentrat a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


31 escorcolls i 21 detencions

L'operació de la Guàrdia Civil, anomenada Volhov, ha consistit en 31 escorcolls en vuit partits judicials de les demarcacions de Barcelona i Girona i 21 detencions pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i blanqueig de capitals. La investigació deriva de les suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona i la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes.

En l'operació s'investiguen diverses vies de finançament amb fons públics "d'activitats irregulars alienes al destí legal" que tenien els diners. En els escorcolls s'ha intervingut gran quantitat de documentació, suports informàtics, i telèfons mòbils per a analitzar-los. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions en els dies vinents.

Entre els detinguts, a banda de Vendrell, retingut al seu domicili de Sant Joan Despí, hi ha l'empresari Oriol Soler; David Madí, antiga mà dreta d'Artur Mas i directiu d'Aigües de Catalunya; Toni Fusté i Roc Aguilera, d'Events; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar; Josep Campmajó, empresari de Girona; Josep Lluís Alay, director de l'oficina de Puigdemont; Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes; i Jordi Serra, interventor delegat de Presidència en l'etapa Puigdemont al capdavant de la Generalitat.