Les residències de Bagà i la Pobla de Lillet participen en una prova pilot per implementar la telemedicina

La plataforma CoVIDA solucions permet una comunicació directa entre l'equip sanitari del centre residencial i el seu equip d’Atenció Primària de referència

28 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 23:29h
Imatge d'arxiu de la residència de Bagà (arxiu).
Imatge d'arxiu de la residència de Bagà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central s'ha incorporat a un projecte innovador de telemedicina en l'àmbit de l’Atenció Primària anomenat CoVIDA solucions, adreçat a les persones usuàries de les residències amb diagnòstic COVID-19. El projecte, coordinat al territori per la farmacèutica d'Atenció Primària, Marta Massanés, comença a l'Alt Berguedà on l'Equip d'Atenció Primària (EAP) de l'Alt Berguedà farà el seguiment a les persones usuàries de residències i a professionals amb Covid-19 dels centres Salarich-Calderer, de Bagà, i la Residència d'Avis Lillet, de la Pobla de Lillet.

Posteriorment es preveu implementar l'eina a la resta de centres d'Atenció Primària de la Catalunya Central.

A través d'una plataforma, que permet una comunicació directa entre l'equip sanitari del centre residencial i el seu equip d'Atenció Primària de referència, es donarà suport a la gestió sanitària a les residències de persones grans.

La iniciativa vol contribuir al control de l'expansió del coronavirus a través de l'aplicació de la tecnologia. La direcció de l'EAP Alt Berguedà i el metge de família i coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de l'ICS la Catalunya Central, Josep Vidal, han explicat en un comunicat que "l'eina facilitarà un seguiment estret de les persones usuàries per part de l'equip sanitari mitjançant la monitorització per formularis, missatgeria o videoconsultes. Es compta amb informació precisa i directa sobre l'estat de salut del pacient i les recomanacions fetes pel seu equip sanitari". 

La plataforma

La plataforma CoVIDA solucions és una eina desenvolupada des de l'experiència clínica que dona resposta específica a les necessitats del sistema sanitari i social davant de casos i
sospites de persones amb Covid-19 i que facilita la comunicació i coordinació entre tots els
professionals involucrats en l'atenció d'aquests pacients.

L'eina ha estat impulsada pel Programa d'Atenció Integrada Social i Sanitària del Departament de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies; per la gerència territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut; pel Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya i per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), juntament amb la Fundació Lluita contra la Sida, a través de la seva empresa derivada (spin-off) Doole Health.

COVIDApp

L'aplicació que s'utilitza en l'àmbit de les residències s'anomena COVIDApp i és una adaptació de la plataforma de telemedicina Doole. Es tracta d'una eina potent que facilita la feina als professionals de l'atenció primària que fan el seguiment clínic de pacients que viuen en residències, ja que millora tant la comunicació com la gestió de la informació. Fins ara l'eina s’ha utilitzat a la regió Metropolitana Nord de l'ICS, on se n'han beneficiat 10.000 usuaris i usuàries d'unes 200 residències.