El Consell explorarà la possibilitat de gestionar l'abocador comarcal amb un model mixt

La concessió està externalitzada però ha de sortir a licitació l'any 2021

28 d'octubre del 2020
Abocador de Font Ollera (arxiu).
Abocador de Font Ollera (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell d'Alcaldes ha posat sobre la taula el debat sobre com ha de ser la futura gestió de l'abocador comarcal de Font Ollera, que actualment està externalitzada. La concessió ha de sortir a licitació l'any 2021. El Consell Comarcal del Berguedà explorarà la possibilitat de gestionar l'abocador comarcal amb un model mixt públic-privat.

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha plantejat al consell comarcal que "s'explori la gestió pública de l'abocador perquè el model abaratiria costos de tot el sistema de gestió de residus". "Com a mínim que s'explori aquesta possibilitat, molts alcaldes hi estaríem d'acord", ha dit Altarriba. ERC presentarà al ple d'aquest dimecres una proposta en aquest sentit. 

L'alcalde de Gironella, David Font, que aleshores era president comarcal, ha recuperat la proposta de l'any 2016 per una gestió mixta publico-privada de l'abocador. "El que es proposava era que el Consell disposés del 51% de participacions d'una empresa de capital de mixt, i la part privada l'altre 49%", ha afirmat Font. David Font ha confiat que això faria que "els beneficis de la gestió de les escombraries revertissin directament a l'ens comarcal". 

"Això permetria un millor servei cap al ciutadà", ha aclarit Font. "En aquell moment, alguns polítics ens van dir explícitament que no i que es prorroguessin les concessions del servei i vam accedir-hi. Demano que es tornin a posar sobre la taula tots els estudis que s'havien fet i que demostraven els avantatges d'una empresa de capital mixt", ha afegit.  

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, han estat d'acord en estudiar la via perquè el Consell intervingui directament en la gestió de l'abocador. Actualment, el cànon de l’abocador és de 47,1 euros/tona, però anirà creixent fins a situar-se als 71,60 euros/tona, el 2024.

El ple d'octubre del Consell Comarcal del Berguedà té previst aprovar una pujada en la taxa de recollida de residus de fins a un 6%. El rebut, situat a 113,90 euros, no havia variat des de 2016. La proposta que passarà pel plenari és que la taxa se situï a 121 euros, i així s'ha explicat al Consell d'Alcaldes durant la sessió telemàtica d'aquest dimarts. Ha estat per aquesta qüestió que ha sorgit el debat sobre la gestió de l'abocador. 

Els municipis petits reclamen les illetes electròniques

Els municipis petits han reclamat que s'implantin les illetes electròniques per a la recollida selectiva dels 19 pobles sense porta a porta del Berguedà, ja que també se'ls apujarà el rebut de les escombraries. Alcaldesses com Raquel Sala de Montclar i Sílvia Triola de Sagàs han demanat que s'acceleri el canvi de model també en aquests pobles. Han exposat que el servei actual presenta problemes perquè els contenidors queden plens de deixalles. 

El cost previst és d'1,9 milions d'euros, i el conseller Vicenç Linares confia en poder aconseguir pròximament el finançament necessari per fer possible l'actuació. 

El Berguedà havia demanat una ajuda de 300.000 euros dels FEDER pel projecte, però aquest fons va quedar anul·lat perquè és dedicarà a ajudes Covid. Segons Linares, des de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) s'han compromès a intentar que "la Generalitat assumeixi l'import que havia d'arribar dels fons europeus".