Berga programa visites guiades al barri vell i al cementiri per Tots Sants, ajustant-les a les restriccions anticovid

Les activitats previstes avancen l'horari per complir amb el toc de queda i es faran en dos torns, amb places limitades i inscripció prèvia

27 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 18:19h
Visita al panteó dels berguedans il·lustres (arxiu).
Visita al panteó dels berguedans il·lustres (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga reeditarà el cicle d'activitats de la Trilogia de la mort per Tots Sants, tot i les restriccions de la pandèmia. Es tracta d'una iniciativa que inclou visites guiades a l'entorn del barri vell i el cementiri municipal i l'exposició Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i la Primera Guerra Carlina.

Les visites guiades avançaran l'horari que tenien normalment per complir amb el toc de queda i es faran en dos torns, amb places limitades i inscripció prèvia.

Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats que té el seu origen en una antiga tradició celta que se celebrava coincidint amb el final de l’època de la collita i el bon temps. La festa era coneguda amb el mot gaèlic Samhain i estava relacionada amb el culte a les ànimes dels familiars morts. L'Ajuntament de Berga organitza aquesta proposta des de l'any 2018 "per divulgar el coneixement sobre el patrimoni i les tradicions vinculades a la mort", segons fonts municipals. 

Tradicions i històries sobre la mort

El cicle d'activitats s'iniciarà amb dues visites guiades que es portaran a terme en dos torns per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19. La primera visita es titula Nit d’ànimes. La mort i la vida i es realitzarà el divendres, 30 d'octubre, a les 18.30 hores. Roger Cortina serà l'encarregat de guiar els participants pels racons del barri vell per conèixer les tradicions i vivències d’àmbit general i local de la festa de Tots Sants i els difunts. L'activitat inclourà un repàs a l’anecdotari de fets luctuosos i tràgics ocorreguts a Berga durant els segles XIX i XX.

El cementiri municipal serà l'escenari de la segona visita titulada Els dies foscos: Tots Sants i la mort que realitzarà l’historiador, Albert Cols. El públic assistent tindrà l'oportunitat de recórrer els espais més emblemàtics del cementiri, tot coneixent les causes que van motivar la construcció dels cementiris, la cultura vinculada a la mort, així com l'origen, els mites i les llegendes sobre la festa de Tots Sants. L’activitat es farà el dissabte, 31 d’octubre, a les 20 hores

Les places són limitades i per participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de Berga mitjançant el telèfon 93 821 13 84. L'Ajuntament es reserva el dret de modificar o cancel·lar qualsevol de les activitats previstes en funció de les noves mesures que puguin establir les autoritats governamentals i sanitàries per combatre la propagació de la pandèmia de la Covid-19.

Vampirs a Berga!

L’edició d’enguany de la Trilogia de la mort es completa amb l’exposició Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i la Primera Guerra Carlina. Es tracta d’una exposició itinerant impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes que es podrà visitar al Museu Comarcal de Berga fins al 8 de desembre. La mostra segueix els escenaris principals de la novel·la: Barcelona, Gandesa, Morella, Berga i Banyoles, on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història. L’exposició proposa una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines, la Guerra Civil i el pop jugant amb una estètica que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop.
Arxivat a