El Consell espera aconseguir els ajuts per implantar les illes ecològiques de residus l'any 2021

El conseller de Medi Ambient confia en lligar aviat el finançament que ha de permetre fer l'actuació als pobles sense porta a porta per un import d'1,9 milions

27 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 17:02h
Un camió de recollida de residus al Berguedà (arxiu).
Un camió de recollida de residus al Berguedà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà espera poder implantar l'any 2021 les illes ecològiques de residus als 19 municipis que no fan porta a porta. Ho explica el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, a NacióBerguedà. El cost previst de l'actuació és d'1,9 milions d'euros i el conseller confia en poder anunciar que s'ha trobat el finançament necessari pròximament.

El Berguedà havia demanat una ajuda de 300.000 euros dels FEDER pel projecte, però aquest fons va quedar anul·lat perquè és dedicarà a ajudes Covid. "La pandèmia ho va deixar tot parat. Estàvem a punt de començar a fer les primeres visites municipi per municipi per conèixer les necessitats de cadascun però no vam poder fer-ho", ha afirmat Linares a aquest diari. Segons Linares, des de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) s'han compromès a intentar que "el FEDER no quedi en un calaix com fins ara, i que la quantitat que havia de posar Europa, pugui assumir-la el Govern de la Generalitat". També s'estudia optar a altres subvencions. 

Vicenç Linares s'ha mostrat confiat que, de cara a 2021, "podré fer tot el que estava planejat en aquests 19 municipis pel que fa a la gestió de residus, fins i tot també podrem actuar en algun càmping". "El temps d'impàs de la pandèmia ens ha ensenyat moltes coses, hi haurà detalls que teníem pensats que diferiran. Està sent un temps molt dolent, però també n'hem après lliçons", ha dit. El finançament està pendent de poder-se lligar. "Crec que d'aquí a uns dies tindrem bones notícies: hi ha dos o tres fronts engegats, i estic convençut que algun anirà endavant", ha avançat. 

La prioritat del Consell Comarcal del Berguedà és instal·lar les illetes ecològiques als 19 municipis que no fan el porta a porta i, més tard, introduir els canvis a les actuals àrees d'emergència ja en funcionament. S'instal·larien unes 85 illes. L'usuari podrà abocar la brossa de cada fracció obrint l'espai contenidor que més li convingui amb l'ús de la seva targeta personal.

Representants de l'ens comarcal van viatjar a Itàlia el mes de febrer per conèixer de primera mà el funcionament de les illes ecològiques de residus que es volen col·locar al Berguedà, contenidors intel·ligents amb una targeta personalitzada d'accés que permet conèixer què aboca l'usuari, controlar la generació de deixalles i reduir el rebuig.