porta a porta

El Consell estudia vies per seguir regalant les bosses del porta a porta

El conseller de Medi Ambient treballa en dues opcions per allargar-ne la gratuïtat: buscar espònsors o trobar una subvenció | Berga distribuïrà cubells per la resta en comptes de les bosses amb xip

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 27 d'octubre de 2020 a les 12:07 |
Bujols i bosses grogues d'envasos davant dels portals (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà estudia vies per seguir regalant les bosses del porta a porta durant un temps més. Així ho ha confirmat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, a NacióBerguedà

Vicenç Linares ha dit que la seva intenció és allargar la gratuïtat de les bosses "tant com puguem" perquè "no coincideixi amb tantes coses". "No serà etern, però volem mirar de passar aquests mesos de pandèmia", ha explicat. El Consell del Berguedà ha proposat augmentar un 6% el rebut de les deixalles pel 2021, un punt que es debatrà al ple ordinari d'aquest dimecres. 


El cost de les bosses no està previst a l'estudi de costos del servei pel 2021, però no es deixaran de regalar immediatament després de principi d'any. A l'agost es va fer una compra en bosses per valor de 36.000 euros. "Ho hem parlat perquè la meva intenció és poder continuar regalant les bosses un temps, de moment, s'han plantejat dues opcions: buscar un espònsor o trobar una subvenció per fer-hi front, i estem treballant en això", ha dit Linares.

Vicenç Linares és partidari que les bosses continuïn sent gratuïtes però la decisió depèn de més factors. "En principi s'havia parlat d'acabar amb la gratuïtat a final d'any, però penso que fent números podrem rascar dos o tres mesos més", ha expressat el conseller. 


Berga tindrà cubells de resta

Des de l'any 2018, els ciutadans dels 12 municipis del porta a porta, poden recollir les bosses gratuïtes a les respectives oficines del servei en uns dies i hores determinades. A tots els municipis, s'entreguen bosses d'orgànica i les altres fraccions es recullen amb cubells, amb l'excepció de Berga on els envasos i la resta s'han de treure al carrer amb bosses amb xip que tenen un codi numèric que identifica l'usuari. Arran de les converses amb l'ajuntament, ja s'ha decidit que el Consell faciliti cubells per a la fracció de rebuig, si bé continuarà havent-hi bosses pels envasos. Tampoc hi haurà cubells pel paper i cartró, com passa a la resta de pobles. 

"Els envasos ha de seguir sortint amb bossa, a Berga hi ha molts blocs de pisos, a la gent no li pots imposar massa cubells a casa", ha afirmat Linares. Una de les dificultats que es presenten quan es deixin de regalar les bosses, és que les bosses xipades no es poden vendre i caldrà buscar un sistema d'acord amb el consistori.

Al ple d'aquest dimecres, està previst justament debatre's una moció d'ERC, principal grup de l'oposició al Consell, per demanar que s'avaluï el sistema de les bosses amb microxip a Berga i s'estudiï la instauració de cubells en tots els casos.

 

Participació