«Sobre la pujada de l'IBI a Berga»

Article d'opinió del regidor d'Hisenda, Marià Miró, arran de l'increment de l'Impost de Béns Immobles a la ciutat

Marià Miró
24 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 21:03h
El regidor d'Hisenda Marià Miró amb l'alcaldessa Montse Venturós durant un ple municipal (arxiu).
El regidor d'Hisenda Marià Miró amb l'alcaldessa Montse Venturós durant un ple municipal (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El març de 2012 el Ple de l’Ajuntament de Berga va aprovar un Pla d’Ajust que comportava unes obligacions en tots els àmbits, també en el dels ingressos corrents. El 2013 aquest Pla es va ampliar amb un crèdit ICO de 7 milions d’euros a retornar en un període de 10 anys –fins a 2023– (inclosos els 2 primers de carència). Arribar a aquella situació no va ser casual, l’Ajuntament s’hi va veure abocat com a conseqüència del deute acumulat fruit d’anys de mala gestió i d’un increment, any rere any, de la ràtio d’endeutament que llavors ja superava el llindar del 100 %, és a dir, amb tots els ingressos corrents de l’Ajuntament d’un any no es podia retornar el deute total pendent.

Eren temps foscos que ens han deixat una herència nefasta i una situació econòmica estructural molt complexa. Berga se’n va deslliurar democràticament el maig de 2015 quan el timó polític del govern va canviar de mans i va començar un període d’un esforç enorme per controlar la despesa, l’inici de revertir el deute amb l’objectiu d’eixugar-lo el més aviat possible. Els resultats estan reflectits a l’últim informe de liquidació anual: el deute total ha passat dels 20.250.000€ a 31 de desembre de 2014 als 8.213.883 € a 31 de desembre de 2019. Era i és una feina desagraïda però necessària per portar l’Ajuntament cap un punt on pugui començar a remuntar. El mèrit, creiem, és fer-ho sabent prioritzar les despeses imprescindibles de manera que la gent de Berga se’n ressenti el mínim possible. Malgrat tot, cinc anys amb una despesa per sota dels mínims aconsellables i una obligació per llei de retorn de deute comencen a pesar. La mala previsió en el pressupost d’ingressos de 2018 (prorrogat a 2019) ha provocat un resultat pressupostari negatiu de 648.288,19 € amb el conseqüent augment del període mig de pagament a proveïdors. Tanmateix l’aprovació d’un Pressupost 2020 més realista ha suposat un canvi de model i hem començat a teixir el camí que ens ajudi a sortir d’aquesta situació.

Un ajuntament que econòmicament no se’n surt no pot prestar el servei que els veïns i veïnes es mereixen. Davant d'aquest dilema, podíem seguir en el cercle viciós de l’endeutament i anar tirant, però hem decidit un punt d'inflexió per poder abordar allò que creiem que no pot esperar més: la situació de degradació del Barri vell, les millores als carrers i equipaments de la ciutat i garantir els drets bàsics de la gent que ho passa malament (que amb l'epidèmia cada dia són més). Creiem que són les prioritats d'aquest moment i l'única manera de fer-hi front immediatament és incrementar una mica els ingressos, aprofitar el segon any de carència del crèdit ICO i altres mesures en la línia de refinançament que anunciarem durant els propers mesos.

En aquest context, al Ple municipal de dijous passat vam proposar un increment de l’IBI que suposarà, de mitjana, un augment de 25 euros en el rebut anual d’una propietat; un increment de 380.000 € en ingressos per impostos directes a les arques municipals. En aquest mateix Ple també vam aprovar bonificacions que van passar desapercebudes, però no per això menys importants, per exemple: una bonificació del 50 % als immobles que incorporin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia provinent del sol i un recàrrec del 50 % als béns immobles que es trobin desocupats de forma permanent durant un mínim de 2 anys.

A part, tenim en marxa obres importants i molt esperades a la claveguera de la Rasa dels Molins, a la Torre de la Petita i al Polígon de la Valldan. Fa un any que es va fer l'asfaltada més important de les últimes dècades als carrers de la ciutat i que es va inaugurar la rehabilitació del Convent de Sant Francesc. No estem parats, ni molt menys, però per garantir el dia a dia de la ciutat i encetar nous projectes urgents calen més ingressos.

Seguint amb la voluntat de fer endreça, fa unes setmanes hem començat a treballar en el Pressupost 2021 que estarà encarat a polítiques que ajudin a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària i social que estem patint. Recuperarem la despesa en certes partides així com l’augment de llocs de treball en àrees infradotades. Durant els pròxims mesos la gent podrà valorar si l'hem encertat o ens hem equivocat, en aquest i en tants altres temes. Segur que hi haurà opinions per tots els gustos i també gent que ens sol donar suport i que ara no ha entès o compartit la nostra decisió. En qualsevol cas, sempre decidim i decidirem en funció dels principis que ens van dur a implicar-nos en política sense esperar atzars ni salvadors.

Marià Miró Manubens, regidor d'Hisenda a l'Ajuntament de Berga
Berga, 24 d'octubre de 2020


 
Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a redaccio@naciobergueda.cat, seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones
Arxivat a