Pendents del pacte d'ERC i la CUP a Berga

Republicans i cupaires faran públic en les pròximes hores el contingut de l'acord que d'entrada ha de permetre governar amb majoria absoluta la ciutat fins a final de mandat

22 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 17:33h
El portaveu d'ERC, Ramon Camps, i l'alcaldessa Montse Venturós.
El portaveu d'ERC, Ramon Camps, i l'alcaldessa Montse Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
ERC i la CUP faran públic en les pròximes hores el contingut del pacte que d'entrada ha de permetre governar amb majoria absoluta la ciutat de Berga fins a final de mandat, segons han assegurat les diverses fonts consultades per NacióBerguedà. L'acord assegura els vots necessaris per aprovar la pujada de l'IBI del 10,8% que s'ha de votar al ple aquesta tarda, així com també garanteix l'aprovació del pressupost de 2021 quan pertoqui. 

L'assemblea de militants d'Esquerra Berga va votar anit a favor de la contraproposta que la CUP havia presentat a l'oferta inicial dels republicans. L'entesa també compta amb el vistiplau de l'assemblea de la CUP. En aquest sentit, es preveu que republicans i cupaires facin públic un comunicat que expliqui les condicions de l'acord abans del ple extraordinari que s'ha convocat aquesta tarda per actualitzar les ordenances fiscals de 2021. El plenari s'ha de celebrar per la via telemàtica a partir de les 7 de la tarda.

La pujada de l'IBI permetrà rebre un 8,83% més d'ingressos a finals d'any: dels 4,4 milions d'euros de 2020 als gairebé 4,8 milions.

El govern de la CUP disposa, des de les últimes eleccions, de 8 regidors. Aquesta és una majoria àmplia, però no absoluta. En aquest sentit, Esquerra Republicana té 2 regidors, que poden consolidar la governabilitat de la ciutat. Amb un acord, l'executiu local ostentaria 10 dels 17 regidors del plenari de la corporació. I Junts per Berga, amb 6 regidors, i el PSC 1, es quedarien en una oposició en minoria. L'Ajuntament de Berga no es governa amb majoria absoluta des de l'últim mandat de Juli Gendrau (CiU). 
Arxivat a