Les entitats del teixit econòmic demanen potenciar el consum i més vigilància policial contra les botellades

El consistori s'ha compromès a estudiar quin tipus d'accions cal articular i ha recollit el malestar del sector econòmic sobre les actituds incíviques que es produeixen al municipi

21 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:58h
Terrassa de bar desmuntada al passeig de la Indústria.
Terrassa de bar desmuntada al passeig de la Indústria. | Aj. Berga
L'Ajuntament de Berga i representants del sector econòmic local i comarcal han mantingut una trobada per valorar els primers efectes de la segona onada de la Covid-19 que ja ha comportat restriccions com el tancament dels establiments de restauració, així com centres d'estètica i massatges. El teixit comercial i empresarial ha fet palesa la necessitat de crear i desenvolupar una campanya per promoure la reactivació del consum local i de proximitat i més vigilància i control per evitar les botellades. 

La reunió ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Berga, Berga Comercial, l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) i l'Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà.

En primer lloc, els responsables del sector econòmic reclamen una campanya perquè la ciutadania realitzi la seva compra als comerços berguedans "per pal·liar i revertir les despeses d'aquests establiments, molts dels quals arrosseguen deutes des de la declaració de l'estat d'alarma, a banda de fer front a les despeses corrents de lloguers i pagaments d'impostos trimestrals". Les entitats entenen que la capacitat econòmica de les administracions locals és "limitada i insuficient" per proporcionar ajudes a l’alçada de les que necessiten els bars, restaurants i comerços que estan patint les conseqüències de la pandèmia, però exposen la necessitat de comptar amb el seu suport.

D'altra banda, les entitats han sol·licitat incrementar el control sobre les actituds incíviques que posen en risc la seguretat de la ciutadania: reunions multitudinàries, botellades, venda d’alcohol per part d’establiments comercials en horari nocturn, entre altres.

El sector econòmic ha manifestat que aquestes situacions suposen "un greuge", tenint en compte l’esforç realitzat pel sector comercial i el gremi d’hostaleria per adaptar-se a la normativa vigent. 

Compromís del consistori per estudiar accions

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat a NacióBerguedà que el consistori s'ha compromès a estudiar quin tipus d'accions i mitjans cal articular per poder desenvolupar una campanya comunicativa que serveixi per divulgar els efectes que està tenint la pandèmia en l'àmbit sanitari. 

L'Ajuntament de Berga ha recollit, a més, el malestar del sector econòmic sobre les actituds incíviques que es produeixen al municipi. El sector creu que "aquestes situacions suposen un greuge, tenint en compte l'esforç del gremi d'hostaleria per adaptar-se a la normativa vigent".  El consistori s'ha mostrat disposat a tractar aquesta qüestió "i treballar per intentar apaivagar el més aviat possible". Rifà ha dit que el teixit comercial i d'hostaleria ha demanat "un reforç policial" perquè "hi ha actituds incíviques que no els ajuden a fer-ho bé, mentre han pogut obrir, ells han fet un esforç molt gran per tancar a determinades hores, i alhora hi ha hagut botellades en llocs concrets".

La regidora ha destacat que "en som conscients" i "els hem pogut explicar quines actuacions s'han fet" en l'àmbit policial local. Així mateix, el consistori ha apel·lat "a la responsabilitat individual i col·lectiva" per tal d'afrontar una situació que no resulta senzilla per a ningú i "que cal revertir de forma conjunta per evitar que les conseqüències de la pandèmia siguin majors". 

Els principals punts negres de les botellades a Berga han estat fins ara parcs com el del Lledó o el de la Rasa dels Molins, la rodalia del carrer d'Alpens, i al voltant de les zones dels supermercats 24 hores, al passeig de la Indústria, la plaça de Tarascón i el Carrer Major. Per això, en part, es confia que la mesura del Govern català que obliga a tancar de nit aquest tipus d'establiments, frenarà també aquestes trobades de joves al carrer.

Divulgació dels establiments que ofereixen menjar per emportar

L'Ajuntament de Berga ha posat a disposició de la ciutadania un llistat dels establiments d'hostaleria i restauració que oferiran els serveis de recollida de menjar a l'establiment amb cita prèvia i el repartiment a domicili durant la vigència de les restriccions d'activitat del sector. Es tracta d’un document elaborat conjuntament amb Berga Comercial, l'ACEB, l'Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà que es publica i s'actualitza periòdicament a les xarxes socials del consistori berguedà. Aquesta acció ha estat molt ben valorada pels restauradors. "Aquesta era una de les accions que podíem fer amb immediatesa i ha tingut molt bona acollida", ha assegurat Roser Rifà. 

La regidora Rifà ha apuntat que ara es treballarà "en la creació d'un llistat que inclogui els centres d’estètica i massatges que malgrat no poder exercir la seva activitat, sí que poden obrir al públic l'espai de venda de productes".

A l'espera de l'ajut comarcal

L'Ajuntament de Berga va aprovar de forma unànime destinar 50.000 euros a una campanya de reactivació econòmica d'àmbit comarcal liderada pel Consell Comarcal del Berguedà. Segons han explicat els representants municipals a la reunió, aquesta aportació no s’ha vist traduïda en cap actuació concreta perquè la iniciativa no s'ha acabat encara de definir des de l'ens comarcal. Aquest és un fet que preocupa als agents econòmics i l'ajuntament "per la urgència del moment" i "perquè estem a punt d'acabar l'any", ha corroborat Roser Rifà. "Una campanya potent de promoció ha de venir derivada d'aquest paquet d'ajudes del consell comarcal", ha explicat la regidora.

Paral·lelament, Rifà ha recordat que l'Ajuntament de Berga i la UBIC van signar un conveni per invertir 60.000 euros en el comerç local que sí que ha de permetre accions per promoure el consum a les botigues i de fidelització de la clientela. 

Ajuntament i teixit econòmic coincideixen en la necessitat que les mesures que s'adoptin haurien de preveure la reactivació del consum, "mitjançant la injecció econòmica a les famílies perquè puguin realitzar despeses als establiments comercials de la comarca".

Lideratge de l'Ajuntament

El president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, ha explicat que ambdues parts s'han emplaçat a reunir-se novament per avaluar les mesures econòmiques i contra la Covid-19 que pugui aprovar el govern català, així com per analitzar la situació dels sectors afectats i concretar les diferents propostes que puguin sorgir. "En aquest sentit, hem de dir que aquesta vegada hi ha un lideratge i una proactivitat molt gran per part de l'Ajuntament de Berga, és quelcom que valorem molt positivament", ha expressat Orcajo. 

"L'altra vegada hi havia l'emergència sanitària de l'hospital i no va ser així, però aquest cop han estat molt proactius i ho celebrem", ha afegit. 
Arxivat a