JxBerga s'oposa a l'increment de l'IBI que planteja la CUP davant l'embat de la crisi del Covid-19

El rebut de l'IBI a Berga no s'apuja des de l'any 2015

19 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:30h
La ciutat de Berga en una imatge d'arxiu (arxiu).
La ciutat de Berga en una imatge d'arxiu (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El govern de la CUP estudia apujar l'Impost de Béns Immobles (IBI) de manera progressiva fins a l'any 2023. És una qüestió per la qual s'ha intentat trobar una fórmula de consens amb la resta de grups de l'oposició i que es debatrà definitivament dijous en un ple extraordinari per aprovar les ordenances per a 2021. L'executiu local defensa que l'Ajuntament necessita augmentar els ingressos per assumir les despeses ordinàries, tal com va explicar dimarts passat el regidor d'Hisenda, Marià Miró, en la presentació del tancament de comptes de l'exercici 2019. Tanmateix, el principal grup de l'oposició, Junts per Berga (JxBerga), ha fet públic que s'oposa a l'increment d'aquest impost "per no perjudicar" els afectats per la crisi de la Covid. El rebut de l'IBI a Berga no s'apuja des de l'any 2015. 

En un comunicat, Junts per Berga expressa que "davant els efectes que ens ha deixat la primera onada de la pandèmia i amb l'arribada d'una segona, amb un empitjorament de la situació econòmica global, així com les noves restriccions, creiem que el més sensat és posposar aquesta adequació dels ingressos a partir de 2022". Les xifres d'atur, ERTO's, tancaments i possibles confinaments fan preveure "un 2021 molt complicat". Tenint això en compte, el portaveu del grup, Jordi Sabata, opina que "davant aquest nou embat no podem demanar un esforç extra als ciutadans i més tenint en compte que l'IBI no va vinculat a la renda i que, per tant, tant el paga una persona que està a l'atur, com una persona que no hagi patit els efectes de la crisi". 

Jordi Sabata assegura que "ara és moment de fer costat a totes les berguedanes i berguedans, les empreses, entitats i associacions, donant-los totes aquelles eines que estiguin al nostre abast per tal que aquesta brutal crisi els afecti el menys possible", alhora que es compromet a seguir treballant "al costat de l'equip de govern buscant aquelles fórmules, potenciant altres fonts d'ingressos, que no colpegin tan directament als berguedans i berguedanes". 

Junts per Berga manté que l'any 2021, com ja ha passat aquest 2020, l'Ajuntament de Berga s'ha acollit a una carència dels crèdits ICO, "fet que significa que en aquests dos anys es retornarà un milió d'euros menys que els anteriors exercicis, i que dona oxigen econòmic al consistori".

El govern de la CUP, amb una majoria simple de 8 regidors, pot pactar amb qualsevol dels grups per assegurar que la pujada de l'IBI prosperi. Tot i això, les negociacions de les últimes setmanes perseguien un acord unànime. El ple berguedà està format per 17 regidors. D'aquests, Junts per Berga té 6 representants, Esquerra Berga, 2, i el PSC, 1. 
Arxivat a