El Berguedà tindrà el proper curs tres nous FP duals d'agroalimentació, turisme i administració

L'alcalde de Puig-reig assegura que els models duals són el “futur”

Aida Morales
29 d'abril del 2015
Actualitzat el 30 d'abril a les 10:03h
Presentació dels tres nous FP duals que s'impartiran al Berguedà
Presentació dels tres nous FP duals que s'impartiran al Berguedà | Aida Morales

Presentació dels tres nous FP duals que s'impartiran al Berguedà Foto: Aida Morales


La comarca del Berguedà tindrà, aquest proper curs 2015-2016, tres nous cicles formatius duals, és a dir, tres mòduls que constaran d'un primer any essencialment teòric, i d'un segon curs on la formació s'impartirà des de les empreses a través d'un contracte o una beca remunerada. Un “pas guanyador i molt important”, segons ha manifestat el president del Consell Comarcal, Sergi Roca, aquest dimecres, ja que s'incorpora un nou model de formació molt més inclusiu al mercat laboral, tant pels alumnes, com per les mateixes empreses. 

En total, a més, la comarca farà el salt de zero a tres, i seguint la línia estratègica de fomentar alguns dels motors econòmics que estan per explotar. Pel que fa a aquests, s'inaugurarà un FP dual de grau superior sobre Promoció turística a Berga; així com un nou grau mitjà d'Elaboració de productes alimentaris que s'impartirà a Puig-reig, i un FP de grau superior sobre Administració i finances, també a la capital del Berguedà 

“I per què tot això?”, s'ha preguntat l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, que ha remarcat la importància de donar sortida a les persones que han finalitzat l'educació obligatòria amb una nova formació que els converteixi en treballadors qualificats. En aquest sentit, ha afirmat que, si s'han de fer polítiques perquè les empreses s'instal·lin al Berguedà, també hi ha d'haver personal per treballar-hi. De la mateixa manera, l'alcalde de Puig-reig, Antoni Clement, ha celebrat la instauració del nou cicle formatiu al seu municipi, i el salt addicional cap a la formació dual: “Amb aquesta, es recupera la figura de l'aprenent; es recupera el lligam entre l'alumne-treballador i l'empresa”. 

 

L'alcalde de Puig-reig, Antoni Clement, i el director de Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez Foto: Aida Morales

Segons ell, aquest nou tipus de formació és el "futur”, una afirmació que ha compartit el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez, tot indicant que són una de les “apostes fonamentals” del Departament pel que fa a les FP: “La formació dual ha sigut la insígnia d'aquesta nova empenta, perquè promou el lligam amb l'empresa”. D'aquesta manera, la Catalunya Central passarà de tenir 15 cicles duals de grau mitjà i superior el curs actual, a 24 el proper, amb els tres que suma el Berguedà, dos Osona i quatre el Bages. 

Així mateix, però, el model dual requereix molta més feina, ha precisat, i ho ha descrit com un "puzle”, ja que s'han d'arribar a acords amb les empreses, els centres, les administracions locals i les d'àmbit nacional: “I això no és fàcil”. A més, ha remarcat la importància de començar “a poc a poc”, ja que la dual també suposa una sèrie de compromisos durant dos anys, que s'han de tancar i, sobretot, assegurar. 

Agroalimentació, turisme, i adminstració i finances

L'únic grau mitjà dual que s'impartirà al Berguedà serà el d'Elaboració de productes alimentaris a Puig-reig. En aquest, segons han explicat, es donaran continguts relacionats amb la indústria alimentària, la seva manipulació, comercialització, seguretat, orientació laboral i anglès tècnic, entre d'altres. Es tracta d'un cicle encarat, bàsicament, a totes les feines relacionades amb el món de l'alimentació, i que ja compta amb unes 18 empreses que s'hi implicaran. 

Seguint les línies estratègiques de la comarca, l'Institut Guillem de Berguedà acollirà el de Promoció turística de grau superior. En aquest, però, els continguts aniran molt més enllà i s'aproparan al món del márketing, la publicitat, el disseny i les relacions públiques. Actualment nou empreses i institucions ja s'han compromès a oferir la formació dual, entre les quals l'Ajuntament de Berga, la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. 

El tercer cicle de grau superior, el d'Administració i finances, ja s'imparteix actualment a l'Escola Xarxa, tot i que no de manera dual. El procés, doncs, serà de reconversió, més que d'inclusió, i seguirà una línia continuista de com fins ara, tot i que amb l'experiència pràctica, que passarà a realitzar-ses a les pròpies empreses durant el segon any. En el seu conjunt, Xarxa compta amb 11 empreses interessades, tant del Berguedà, com de comarques veïnes. 
 

El director de Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez, i l'alcalde de Berga, Juli Gendrau Foto: Aida Morales