Guardiola farà les obres per estabilitzar i reobrir al públic la mina de petroli de Riutort els propers mesos

L'alcalde Josep Lara confia que l'equipament, que porta tancat des de 2017, torni a ser visitable entre desembre i gener

15 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 21:57h
Lara va visitar la mina, a principi d'octubre, acompanyat del conseller comarcal Jordi Sabata i personal tècnic.
Lara va visitar la mina, a principi d'octubre, acompanyat del conseller comarcal Jordi Sabata i personal tècnic. | Josep Lara/Instagram
Les obres d'estabilització de la mina de petroli de Riutort es licitaran i s'executaran en els propers mesos. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà confia a poder-la reobrir al públic entre desembre i gener, segons ha avançat l'alcalde guardiolenc i president comarcal Josep Lara.

Els treballs per valor de 60.000 euros es faran gràcies al finançament obtingut dels fons FEDER i els Plans de Foment de Turisme, un cop que una empresa del Bages especialitzada en la consolidació d'estructures de mina i moviments subterranis ha redactat un projecte d'estabilització i sosteniment. "Aquest estudi ja està ordenat, i fa dues setmanes un enginyer va venir per entregar-nos el projecte executiu", ha precisat Josep Lara. A principi d'octubre Josep Lara va visitar la mina, acompanyat del conseller comarcal Jordi Sabata i personal tècnic. 

"L'obra de consolidació no és molt complicada, però s'ha de fer ben feta perquè hi ha uns arcs interns i unes bòvedes interiors i hi ha de treballar una empresa especialitzada", ha dit Lara. La previsió del Consell Comarcal del Berguedà, que és qui ha de treure aquesta obra d'adequació a concurs, és licitar-la amb un paquet d'altres projectes finançats pel FEDER. "És difícil posar un termini, però a mi m'agradaria que es pogués tornar a obrir als voltants de Nadal", ha afimat Lara. 

L'Ajuntament de Guardiola de Berguedà va veure's obligat a tancar l'equipament al públic "per precaució" l'any 2017, després del despreniment de rocs del sostre d'una galeria i de l'aparició i detecció d'una esquerda. Aquest és un recurs turístic que podia visitar-se des de l'any 2004. La mina de petroli de Riutort és un cas singular perquè es tractava de l'única mina de petroli visitable de Catalunya i de l'estat espanyol. 

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va fer fa dos anys un primer estudi de la situació de la mina que alertava de la necessitat de prendre mesures. "Per seguretat vam decidir tancar-la i començar a buscar el finançament per fer la consolidació de les estructures interiors", ha explicat Josep Lara. És a partir d'aquest document, que s'han elaborat i redactat els estudis posteriors. 

Fins que no va tancar-se per precaució, els visitants podien passejar per les galeries de la mina de Riutort tal com es van deixar fa 100 anys. Concretament hi ha una galeria de 133 metres de longitud i dues galeries transversals de 73 i 67 metres respectivament. Un dels punts que crida més l'atenció és la galeria que acumula tota l'aigua que es filtra per les roques i que una pressa no deixa córrer cap a la resta de la mina. Entre les curiositats de Riutort, hi ha el fet que és d'interès científic perquè perquè té un bacteri que podria solucionar problemes ecològics i netejar vessaments d'aigua al mar.  

"També cal dir que la mina es troba dins del Parc Natural Cadí-Moixeró, els haurem de mantenir informats dels treballs en tot moment, perquè dins de la mina hi viu una colònia de ratpenats", ha apuntat Lara. 

"Com a municipi ens anirà molt bé tornar a tenir un recurs més, és un equipament que era molt visitat i que les escoles ens demanen molt, perquè permet fer una gran feina pedagògica en poder explicar les mines i el petroli en una mateixa visita", ha destacat Lara. "És una llàstima que hagi estat tancat, però vam haver de prendre aquesta decisió perquè no hi hagués un accident, som un ajuntament petit i, per tant, no hem pogut actuar fins que no hem aconseguit el finançament", ha recordat el batlle. 
 

Mina de Petroli de Riutort, a Guardiola de Berguedà (arxiu). Foto: Mina de Petroli


Josep Lara ha afegit que fa uns mesos es va poder endreçar també la propietat de la mina "amb un conveni de cessió", per posar ordre en tot allò que fa referència a l'ús de l'equipament. 

Un patrimoni miner visitable 

El projecte de restauració i de visita de la mina de petroli de Riutort, que va permetre obrir-la al públic en primer lloc, va néixer el 1999 quan el Consell Comarcal del Berguedà i la Direcció General d'Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya van signar l'acord pel condicionament i posterior obertura d'un conjunt de velles mines de la comarca, entre les quals hi havia aquesta. En aquell moment, tots els treballs necessaris per garantir la seguretat i la visita a l'interior de les petites galeries així com del seu accés, van ser portats a terme per l'empresa minera "Carbons Pedraforca, SA". L'actuació es va allargar fins a la primavera de 2003, i va ser el juliol d'aquell any que es va posar en marxa el servei d'atenció de visitants.