L'onzena fase d'ampliació de Font Ollera allarga, com a mínim, dos anys la vida de l'abocador

Els treballs han tingut un cost de 403.957,07 euros IVA inclòs

15 d'octubre del 2020
Actualitzat el 16 d'octubre a la 1:19h
Responsables comarcals observant l'onzena fase d'ampliació feta a l'abocador Font Ollera.
Responsables comarcals observant l'onzena fase d'ampliació feta a l'abocador Font Ollera. | Pilar Màrquez Ambròs
L'onzena fase d'adequació del dipòsit controlat de residus urbans (RSU) està a punt de culminar-se. Les obres van començar el 7 de juliol i s'han allargat més del previst per una prescripció tècnica de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) un cop que ja s'havia adjudicat el projecte i diversos episodis de pluja. La nova ampliació ha tingut un cost de 403.957,07 euros IVA inclòs, subvencionada per l'ARC.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat aquest dijous sobre el terreny que l'abocador de Font Ollera és "una estructura fonamental per a la comarca" i ha dit que l'onzena fase d'adequació permetrà allargar la vida de l'abocador un temps estimat de 2 anys i 4 mesos. "La nostra pretensió és una vida útil de la fase tan llarga com sigui possible, i que entrin la menor quantitat possible de tones de rebuig a l'abocador, gràcies al bon funcionament del sistema de recollida porta a porta i la conscienciació de la gent", ha apuntat Lara. 

El conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha detallat que, amb aquestes obres, s’aconsegueix un volum de 20.678 metres cúbics. Ha afirmat que els treballs realitzats han consistit en la construcció d’una nova mota de terres i la seva impermeabilització. La nova mota de terres se situa de forma retranquejada a les anteriors per aconseguir minorar l'impacte visual de l’abocador respecte a l’entorn, de manera que apareix una esplanada d’aproximadament 7.600 metres quadrats en el front de l’abocador la qual se segellarà definitivament. Per l’altra banda, es crea la nova terrassa on es procedirà a la deposició de residus.
 

El conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, i el president Josep Lara, en l'atenció als mitjans. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Segons els responsables comarcals, la reducció d’entrada de tones a l'abocador amb la posada en funcionament del sistema de recollida de residus porta a porta ha estat molt destacada. El 2017 entraven una mitjana de 1.054.107 quilograms cada mes, mentre que el 2019, el volum de residus sòlids urbans s'ha reduït gairebé un 60% i la mitjana mensual ha estat de 453.210 quilograms.

El 2019, el Berguedà s’ha col·locat al capdavant de les comarques de Catalunya amb l’índex més alt de recollida selectiva. Amb la implantació del sistema porta a porta, el Berguedà ha passat del 32% de recollida selectiva del 2017 al 69% del 2019.

"Del que veiem a l'abocador, encara es podria reciclar molt més, evitar que entrés com a rebuig. El que intentarem en aquesta fase, que és l'última de l'actual llicència, és que entri la menor quantitat de residus possible", ha subratllat Linares.
 

L’abocador comarcal de Font Ollera entra en l’onzena fase d’explotació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Nova planta de revalorització de residus

El projecte per a la planta de revalorització de residus, que permetrà triar materials valoritzables, com metalls i plàstics, així com tractar la matèria orgànica present a la fracció de rebuig abans de traslladar-la a l'abocador, es troba en la fase dels estudis previs. L'equipament, que el Govern català va anunciar l'agost de 2017,  ha de permetre reduir encara més l'entrada de residus al dipòsit de Font Ollera, ha destacat el president comarcal Josep Lara. Tindrà una capacitat d'unes 20.000 tones.

Segons ha explicat Vicenç Linares, "hi ha una empresa que va guanyar el concurs que està fent els estudis previs a la planta, és a dir, està mirant ubicacions i valorant-les". Un cop escollida la ubicació addient, es podrà redactar el projecte constructiu amb tots els aspectes tècnics i de cost. "En principi, hauríem de tenir aquesta planta a mitjans de l'any que ve, malgrat que tot s'ha anat endarrerint", ha fet èmfasi.

Concurs de deixalleries fixes, deixalleria mòbil i voluminosos

Per altra banda, des del Consell Comarcal del Berguedà també s'ha anunciat que, properament hi haurà el concurs de deixalleries fixes, deixalleria mòbil i voluminosos. Aquest concurs permetrà millorar els serveis actuals i ampliar els horaris i freqüències de recollida i de resposta dels serveis. Es pretén ampliar l’horari de la deixalleria de Berga, augmentar la freqüència de la deixalleria mòbil als pobles de la comarca (especialment on es realitza el servei porta a porta) i oferir el servei de volumisos a demanada de forma més àgil, ràpida i eficient.  Aquest concurs és reservat a Centre de Treball Especial i  començarà a funcionar el primer trimestre del 2021.