L'Ajuntament de Berga pagarà 650.000 euros als proveïdors aquest octubre

El consistori rebaixa fins a 8,2 milions el deute viu

13 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:21h
El regidor d'Hisenda de Berga, Marià Miró.
El regidor d'Hisenda de Berga, Marià Miró. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga liquidarà aquest mes els 650.000 euros de deute pendent a proveïdors corresponent a factures de 2019. El regidor d'Hisenda de Berga, Marià Miró, ha presentat, aquest dimarts, el tancament del compte general del pressupost de l'any passat. Segons ha explicat, el consistori devia 1,2 milions d'euros a proveïdors l'any 2019, però ja ha pagat 500.000 euros i, en els propers dies, farà efectiu el pagament de la resta.

Amb això, l'ajuntament quedarà només pendent de pagar les factures que no s'hagin abonat de 2020. 

Els comptes de l'any passat reflecteixen un deute viu de 64,98%, segons les dades fetes públiques. El deute viu és el que es correspon a deutes a llarg termini amb entitats bancàries. Aquesta xifra ha baixat a 8.213.888,41 euros l'any passat. Marià Miró ha expressat que, des de 2015, el consistori ha anat rebaixant aquest deute a llarg termini en gairebé dos milions per any.

L'Ajuntament de Berga va gastar un milió d'euros més del previst en el pressupost de l'any passat. La CUP va prorrogar els comptes del 2018 al 2019 "perquè no va obtenir els suports necessaris de la resta de grups municipals per tirar endavant un nou pressupost", ha dit Miró. Això va fer que hi hagués una previsió d'un major nombre d'ingressos del que realment es va produir. En els comptes de 2019, s'han reconegut "més despeses que d'ingressos". El regidor d'Hisenda ha apuntat que, com que els ingressos eren menors dels previstos, es va anar reduint la despesa i, per això, l’execució del pressupost va situar-se al voltant del 50%. 

Marià Miró ha explicat que es va fer "un esforç important per reduir al màxim la despesa i ajustar-la als ingressos reals de l'exercici econòmic de 2019", a mesura que es va veure que les previsions d'ingressos no es complien. En aquest sentit, Miró ha valorat que s'ha aconseguit generar un estalvi net positiu de 69,615 euros. "Encara que poc, n'ha generat", ha remarcat. 

El tancament de l'exercici de 2019 s'ha aprovat el 5 d'octubre de 2020, un retard que el regidor d'Hisenda ha dit que "no es tornarà a repetir". Segons ha detallat, aquest retard ha estat motivat per diferents circumstàncies. L'exercici de 2019 ha estat el primer en ser supervisat per la Diputació de Barcelona i això ha comportat haver de consensuar i corregir una sèrie de paràmetres i procediments abans de poder fer el tancament dels comptes. "S'ha fet un treball molt important i una revisió dels números municipals dels últims 22 anys", ha fet èmfasi Miró. 
 

Gràfic de despeses de l'Ajuntament de Berga l'any 2019. Foto: Aj. Berga


El regidor Marià Miró ha subratllat que el pressupost municipal aprovat per a l’any 2020 ha estat més ajustat que l'anterior, de 17,5 milions d’euros, i s'ha reduït en 5 milions d’euros respecte a 2019. En aquest sentit, s'ha mantingut l'aplicació de millores per gestionar la despesa, de manera que cada àrea pugui realitzar la reserva de la partida pressupostària corresponent per evitar la facturació de despeses que no estiguin pressupostades.

Per últim, segons ha dit, s'estan implementant procediments interns per a l'aprovació de les despeses el més àgils possibles, respectant el procediment administratiu corresponent. 

Pujada de l'IBI

El regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha reiterat que el tancament de comptes de 2019 ha posat de manifest que "l'estructura de finançament de l'Ajuntament de Berga és deficitària". És a dir, que no hi ha prou ingressos. L'executiu de la CUP estudia apujar l'IBI de manera progressiva fins a final de mandat. Amb tot plegat, Miró no n'ha donat més detalls, perquè és una qüestió que s'està valorant d'acord amb la resta de grups municipals i per la qual aquest mateix dimarts hi ha una reunió de la comissió d'ordenances. Les ordenances per a 2021 es debatran en un ple extraordinari el 22 d'octubre. 
 

Gràfic d'execució d'ingressos de l'any 2019. Foto: Aj. Berga

Arxivat a