L'Ajuntament de Berga i la UBIC signen un conveni per invertir 60.000 euros en el comerç local

Les accions per promoure el consum a les botigues de la ciutat es portaran a terme abans d'acabar l'any

09 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 15:27h
Signatura del conveni a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga.
Signatura del conveni a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) han signat un conveni que ha de generar una inversió de 60.000 euros al comerç de la ciutat. És un acord important de reactivació comercial post Covid-19 que permetrà fer actuacions de dinamització i de fidelització de la clientela a la ciutat.

L'Ajuntament de Berga injecta 40.000 euros al teixit comercial i la unió de botiguers hi afegirà 20.000 euros més. El president de la unió de botiguers, Xavi Orcajo, ha destacat que s'estan acabant de pensar les diferents campanyes que es portaran a terme, si bé no seran ajuts directes als comerços, perquè l'objectiu és posar els diners en mans de la clientela perquè compri a la ciutat, sigui amb vals de descompte o amb altres accions que s'han d'acabar de concretar. 

La regidora de Promoció Econòmica de Berga, Roser Rifà, ha recordat que al ple de juny es va aprovar destinar una partida de 40.000 euros a la dinamització comercial. A partir d'aleshores es va començar a treballar colze a colze amb els botiguers "perquè aquests diners tinguessin una sortida i poguessin revertir en la gestió comercial del conjunt del sector de tota la ciutat". De fet, hi ha 20.000 euros que ja s'han anat gastant en campanyes dels últims mesos, com les projeccions de cinema a la fresca.

Les vendes del comerç minorista van baixar un 11% després de l'estat d'alarma a Catalunya, si bé durant l'estiu les botigues van aguantar pel turisme. "Encarem el darrer trimestre de l'any amb la campanya de Nadal a la vista, és una de les més importants. Per això, creiem que aquests diners arriben en un bon moment per portar a terme accions de dinamització comercial que reverteixin en els sectors més afectats", ha subratllat Rifà.

​"L'objectiu del conveni que formalitzem aquest divendres no és només beneficiar els comerços que pertanyen a la UBIC, sinó també a la resta de botigues. Estem molt contents de formalitzar avui aquesta aportació directa per dinamitzar el teixit comercial", ha destacat Roser Rifà. El conveni caducarà el 31 de desembre, cosa que significa que les accions arribaran abans i revertiran directament en la campanya de l'època de Nadal. "Seran accions de dinamització, d'arribar més a la gent, entomem la responsabilitat que la gent se senti orgullosa d'anar a comprar les botigues de Berga", ha destacat Orcajo. 

"El nostre principal objectiu és retenir el consum a la ciutat, que la gent faci les compres a casa. Sabem que els veïns han tingut menys ingressos, però el consum de Nadal que hi hagi, volem que no marxi fora de la comarca", ha reiterat el president dels botiguers. 

Xavi Orcajo ha destacat que es tracta d'un acord molt important pel comerç i que continuaran fent feina en aquest sentit. "En tres mesos, serem capaços d'invertir més de 60.000 euros a la ciutat. Des de Berga Comercial sabem quines són les necessitats actuals de les botigues, quines són les necessitats a mig i curt termini, i seguirem treballant amb l'Ajuntament, el Consell Comarcal i la Generalitat, per tirar endavant", ha reiterat. El representant dels comerços ha incidit en el fet que la Covid-19 ha situat molts comerços en una situació "límit" i que la primera batzacada no l'ha parat l'administració pública sinó l'endeutament a través de crèdits de l'ICO. "Un segon cop ens portaria a tancar a molts de nosaltres", ha advertit Orcajo. 

Xavi Orcajo ha agraït l'esforç de la regidora així com de l'equip de govern i la resta de partits per facilitar un conveni "que no havia passat mai abans". "Han estat dos mesos i mig molt intensos per formalitzar l'acord i ara hi ha molta feina per fer. Estem segurs que les accions que fem multiplicaran per moltíssim aquesta inversió", ha dit. 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha avançat que "la finalitat és que hi hagi un conveni plurianual amb aquesta entitat que, per exemple, es pogués signar un conveni cada quatre anys on es definissin aquestes grans línies estratègiques". 

L'ajut comarcal, pendent

L'Ajuntament de Berga està a l'espera de col·laborar en una altra línia d'ajuts per a empreses i autònoms, que el Consell Comarcal del Berguedà vol tirar endavant amb aportacions de tots els municipis. L'alcaldessa ha explicat que reserven un paquet de 50.000 euros per aquesta acció. Tanmateix, Venturós ha recordat que la darrera trobada per fer-ho possible va ser a finals de juliol i que estan pendents que se'ls torni a convocar des de l'ens comarcal.