Ple municipal

Desacord de govern i oposició a Puig-reig per la petició d'atorgar la medalla d'or a la Festa Major de l'Ametlla

El govern local tomba la moció per no caure "en un greuge comparatiu" amb altres entitats, però l'alcalde es compromet a estudiar-ho i tornar-ho a tractar properament

per Pilar Màrquez Ambròs, 7 d'octubre de 2020 a les 13:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Debat al ple per l'atorgament de la medalla d'or a la Festa Major de l'Ametlla de Merola. Foto: Youtube


Debat intens al ple de Puig-reig per la proposta del grup de Junts per Catalunya (JxCat) d'atorgar la medalla d'or municipal a la Festa Major de l'Ametlla de Merola, després que aquesta hagi estat inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El govern d'ERC de Puig-reig, i JxCat, a l'oposició, s'han enfrontat sobre la qüestió i l'executiu local hi ha votat en contra. Amb tot, l'alcalde Josep Maria Altarriba ha pres el compromís d'estudiar-ho i tornar-ho a tractar properament.


El regidor Pol Vila (JxCat) ha estat l'encarregat de fer lectura de la moció que ha instat al govern local "a iniciar l'expedient d'instrucció que determini els mèrits" per atorgar la medalla d'or del municipi a l'Associació Cultural L'Esplai de l'Ametlla de Merola, que organitza la festa major. La proposta de l'oposició ha reclamat, a més, una partida estable de 4.000 euros per ajudar a finançar i difondre la celebració. 

L'alcalde Josep Maria Altarriba ha puntualitzat d'entrada que "evidentment que estem d'acord  amb els mèrits i tota la feina feta per l'associació". Ara bé, ha advertit que "el que està plantejant la moció és molt important i no es pot plantejar a quatre dies vista i sense haver-ho consensuat". 
"La proposta mateixa ens diu que abans s'ha d'iniciar un expedient per determinar els mèrits, perquè això sigui possible des de l'Ajuntament s'ha d'iniciar un procés de pes per decidir com es concedeixen les medalles d'or", ha dit Altarriba. Fins ara Puig-reig no ha atorgat mai cap medalla d'or. Sí que ha reconegut com a fill predilecte el músic Ramon Noguera (1937-2016). "La medalla d'or d'un poble és molt important, hem de poder valorar el procediment i protocol que permeti atorgar-la", ha recalcat Josep Maria Altarriba. 

Josep Maria Altarriba ha destacat que "aprovar una quantitat fixa de 4.000 euros anuals per la Festa major de l'Ametlla seria un greuge comparatiu" amb altres associacions del municipi. Altarriba ha emfatitzat que potser aquestes altres entitats també són "mereixedores de la medalla d'or". "Estem orgullosos i contents que la Festa Major de l'Ametlla de Merola estigui inclosa al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, però aquest pas no es pot aprovar en aquest ple", ha reiterat l'alcalde de Puig-reig.  
 

Ball de Nans de l'Ametlla de Merola (arxiu). Foto: Associació de Veïns de l'Ametlla de Merola


"Que quedi clar que no desmereixem l'enorme treball que fan a l'Ametlla de Merola", ha demanat el batlle. "Ens hem bolcat amb la cultura a l'Ametlla de Merola, vam estar lluitant quatre anys seguits al costat de l'Associació L'Esplai, per poder tenir les butaques del teatre", ha recordat. 

La portaveu de JxCat, Araceli Esquerra, ha reblat que "entrar al Catàleg del Patrimoni Festiu no és fàcil, hi ha una valoració darrere, i el que demanem és un reconeixement i una aportació a una Festa Major que ha estat reconeguda en l'àmbit nacional". Les grans festes berguedanes com la Fia-Faia i la Patum eren fins ara les úniques de la comarca que constaven en aquest Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

 

Participació