Berga engega una segona edició dels pressupostos participatius que aposta pel vot telemàtic

El procés de participació manté la partida de 30.000 euros i enguany contempla tant projectes d’inversió com de despesa corrent en béns i serveis

06 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 20:35h
Presentació dels primers pressupostos participatius al Parc del Lledó (arxiu).
Presentació dels primers pressupostos participatius al Parc del Lledó (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha posat en marxa la segona convocatòria de pressupostos participatius per a 2021 pels quals manté una dotació econòmica de 30.000 euros. Una de les novetats respecte a l'edició anterior serà la implementació de la votació telemàtica.

A més, les propostes que es formulin enguany podran estar relacionades amb projectes d'inversió en equipaments o serveis públics (20.000 euros) o bé amb actuacions que formin part de les despeses de béns i serveis del consistori (10.000 euros).

Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga hauran de presentar les seves propostes del 7 d'octubre a l'1 de novembre, emplenant el formulari disponible al web municipal i presentant-lo al registre d'entrada de l'Ajuntament de Berga, presencialment o bé per Internet. Les entitats i associacions només podran presentar les propostes per la via electrònica.

Tant els veïns i veïnes a títol particular com les entitats i associacions sense ànim de lucre tindran l'opció de presentar un màxim de dues propostes. Aquestes han d'evitar fer referència a les despeses ordinàries de l'ajuntament i hauran de ser concretes i avaluables econòmicament. Les propostes podran tenir un cost econòmic aproximat màxim de 15.000 euros en el cas que siguin projectes d'inversió i de 5.000 euros si fan referència a despeses de béns i serveis.

El període de votació serà del 30 de novembre al 13 de desembre. Totes les persones de més de 16 anys empadronades a Berga podran votar un màxim de dues propostes. Abans de la votació, del 2 al 20 de novembre, un grup de tècnics valorarà quines són viables i, si cal, les podrà unificar. 

Les propostes guanyadores de la primera edició dels pressupostos participatius, de millora i adequació del Parc del Lledó, encara no estan executades. Ara bé, l'equip de govern de la CUP ha anunciat que les farà realitat durant l'últim trimestre de 2020. La regidora delegada de l'àrea de Participació Popular, Roser Valverde, ha expressat que "malgrat el procés de tirar endavant les actuacions vencedores de la passada convocatòria ha anat més lent del previst, és positiu poder fer una segona convocatòria i anar consolidant a poc a poc aquest projecte impulsat conjuntament per tots els grups municipals del consistori".

La primera convocatòria va rebre 57 propostes. D'aquestes, 44 van superar la valoració tècnica per ser sotmeses al procés de votació popular. Van votar fins a 691 veïns i veïnes de la ciutat de Berga, un 4,8% del cens de majors de 16 anys. 

Votació electrònica de les propostes

La votació de les propostes seleccionades es realitzarà del 30 de novembre al 13 de desembre. Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga podran emetre el seu vot escollint un màxim de dues propostes. En aquesta ocasió, la votació es portarà a terme de forma electrònica a través d’una aplicació informàtica. Paral·lelament, s'habilitaran tres punts de votació electrònica assistida, per tal de facilitar el vot a les persones que ho requereixin. Els emplaçaments, dates i horaris establerts són els següents: Ajuntament de Berga (4 i 11 de desembre, de 9 a 14 hores) i mercat setmanal del Vall (12 de desembre, de 10 a 14 hores).

Presentació del resultat de la votació

El resultat del procés de votació es donarà a conèixer públicament el 15 de desembre, a dos quarts de 8 del vespre, a l’Ajuntament de Berga. Les propostes que hagin estat més votades, fins a esgotar la partida econòmica de 30.000 euros, s'executaran durant l'any 2021.
Arxivat a