MAPA Ja són més de 10 les classes del Berguedà confinades per Covid-19

Consulta interactivament quines llars d'infants, escoles i instituts han hagut de tancar classes a causa d'algun positiu

06 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 18:30h
Alumnes a l'institut Guillem de Berguedà en una imatge d'arxiu del passat mes de juny.
Alumnes a l'institut Guillem de Berguedà en una imatge d'arxiu del passat mes de juny. | Cedida


El Berguedà té a dia d'avui una desena de grups escolars confinats i més de 250 alumnes en quarantena per casos positius de Covid-19 a centres escolars. Segons el llistat diari que publica el Departament d'Educació, i la informació dels diversos centres educatius i ajuntaments afectats, hi ha 9 grups confinats a secundària: quatre a l'institut Guillem de Berguedà, quatre a l'institut Pere Fontdevila i un a l'institut de Puig-reig. 

Les classes tancades a infantil a primària són 2: una a l'escola de Gironella i una altra a l'escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. 

Aquest dimarts, el llistat del Departament inclou 7 grups escolars confinats, però cal incloure-hi 2 grups més de l'institut Pere Fontdevila que s'han confinat aquest dimarts al migdia per nous positius per coronavirus. La directora del centre, Rosalia Muñoz ha confirmat a NacióBerguedà que la seixanta d'alumnes dels quatre grups-classe confinats ja han passat les proves PCR, tal com marca el protocol, i s'estaran 10 dies de quarantena a casa, temps durant el qual es faran classes telemàtiques. 

El centre educatiu amb més alumnes afectats és l'institut Guillem de Berguedà amb 114 nois i noies d'un total de quatre grups-classe que fan quarantena des d'aquest dilluns. Els alumnes d'un primer grup de formació professional del mateix centre on s'havia detectat un positiu fa quinze dies ja han pogut tornar a casa. 

Pel que fa a l'institut de Puig-reig, aquest dissabte es va confirmar un cas positiu en un alumne i el centre va activar el protocol d'immediat. Una unitat del centre d'atenció primària de Puig-reig es va desplaçar aquest dilluns a l'institut per fer proves PCR a la totalitat dels alumnes del grup, segons ha pogut saber aquest diari. 

Alguns centres educatius, com l'escola de Santa Eulàlia, l'escola de Sant Joan o l'Escola Xarxa de la ciutat de Berga, tenen alumnes confinats sense que hagi estat necessari aïllar aules. Es tracta de casos que no han compartit espai amb el seu grup bombolla en les 48 hores anteriors a l'inici dels símptomes.

També es mantenen en quarantena alumnes de l'escola Santa Marià d'Avià i l'escola Alfred Mata on el gruix dels dos grups confinats fa dues setmanes ja han pogut tornar a classe. 
 

Alumnes a l'institut Guillem de Berguedà en una imatge d'arxiu del passat mes de juny. Foto: Cedida


Fins a 789 dels 5.137 centres educatius de Catalunya ja acumulen 1.230 aules confinades a causa de l'aparició d'algun positiu, aquest dimarts. Una xifra quasi idèntica a la de dilluns, dia en què, per primer cop des de la reobertura de les escoles, la quantitat de classes tancades i persones confinades va baixar. El nombre de positius detectats en els centres educatius, però frega ja els 4.000, una xifra assolida en bona mesura gràcies als cribratges massius en escoles de zones amb molts contagis, com Barcelona o les Terres de l'Ebre.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, destacava la setmana passada que ja s'havien fet 36.000 PCR a centres educatius i que la ràtio de positius era inferior al 5% recomanat i per sota de la mitjana catalana, cosa que evidenciaria, segons afirma, que "les escoles són segures". El nivell de contagis a dins dels centres, va insistir, és baix i la majoria arribarien de fora.

​En tot cas, on se situen els centres ara afectats i quants grups tenen tancats cadascun d'ells? A quantes persones afecta i quants d'aquests són alumnes, docents i personal del centre o extern, a cada lloc? De qui és el positiu? Tota aquesta informació es pot consultar en el mapa interactiu superior o, de forma més extensa, a la taula interactiva al final de la notícia.

Sigui com sigui, fins ara ja s'han detectat 3.992 positius als centres educatius, 3.552 dels quals, en alumnes. De fet, dels 29.061 confinats, 27.859 també són alumnes, tot i que 1.488 són docents i personal PAS i PAE, i 254, personal extern. Així mateix, tan sols hi ha un centre totalment confinat, la llar d'infants la Florida de l'Hospitalet de Llobregat, malgrat que en van arribar a haver-hi quatre de totalment tancades. En tot cas, un 15,4% dels centres tenen encara com a mínim una aula tancada.

Sigui com sigui, cal tenir en compte que aquestes dades són les que ofereix cada centre al Departament d'Educació i presenten alguns retards en la notificació i, a vegades, errors. En ocasions, per exemple, centres totalment confinats afirmen que no tenen cap classe tancada o no s'hi ha detectat cap positiu.