L'Arxiu Comarcal del Berguedà estrena servei de cita prèvia

El procés per cobrir la plaça vacant d'arxiver continua obert

06 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 22:42h
Una persona fent una consulta a l'Arxiu Comarcal del Berguedà.
Una persona fent una consulta a l'Arxiu Comarcal del Berguedà. | Gencat
L'Arxiu Comarcal del Berguedà estrena servei de cita prèvia els divendres, mentre es manté pendent de cobrir la plaça vacant d'arxiver. Fonts consultades han explicat a NacióBerguedà que es preveu acabar de tramitar la selecció en les properes dues setmanes. La previsió per tramitar la selecció era d'un mes, segons va indicar el Departament de Cultura a principi de setembre, però aquesta no s'ha pogut complir per qüestions administratives. 

El fins ara director, Xavier Pedrals, va jubilar-se anticipadament a l'abril i el Departament de Cultura de la Generalitat està en procés de substituir-lo. Pedrals s'ocupava de l'arxiu comarcal des de l'any 1987.

El Departament de Cultura de la Generalitat va iniciar els tràmits per a la substitució de Pedrals "tan bon punt" van saber que es jubilava, però la primera convocatòria va quedar "deserta". Tal com han recordat les fonts, això va fer que s'hagués de tramitar una segona fase de selecció, que és la que està en marxa actualment. 

L’Arxiu Comarcal del Berguedà està obert al públic tots els de divendres de 9 a 14 a partir del dia 25 de setembre. Cal reservar cita prèvia a través del correu electrònic [email protected] o trucant al 93 822 15 48. De moment, qui es desplaça a la ciutat per atendre les consultes és l'arxiver de Mollerussa, Josep Maria Cabau. La llei recalca que l'arxiu no pot obrir sense un arxiver i més d'una persona per atendre el públic.

Els arxius que integren la Xarxa d'Arxius Comarcals, com el del Berguedà, s'encarreguen de la preservació del patrimoni documental del territori amb arxius d'administracions públiques, com ajuntaments, notaries i jutjats, i donacions de particulars. Per la qual cosa, s'hi fan cerques històriques de tot tipus en l'àmbit local i comarcal. L'equipament va tancar-se el passat 24 d'agost per la falta d'arxiver i amb el nou servei de cita prèvia roman ara obert als investigadors de manera presencial només un dia a la setmana. 

A banda dels fons procedents de l’Ajuntament de Berga, l’Arxiu Comarcal del Berguedà custodia documentació històrica de procedència molt diversa. Des que el 1983 va signar-se el conveni perquè l'Arxiu Històric es convertís en l'Arxiu Comarcal del Berguedà, l'ingrés dels seus fons va ampliar-se de manera molt important i actualment no només acull fons administratius sinó també d'altres procedents d'entitats públiques i privades, locals o comarcals, i documentació personal o patrimonial que configuren un extens fons. 

Durant els darrers anys, s'ha dut a terme una intensa tasca per tal de crear una important biblioteca i una destacada hemeroteca de temàtica berguedana que apleguen més de 713 títols i 1.258 capçaleres.
Arxivat a