Els opositors de la incineradora tallen la C-16 a Cercs en plena operació tornada del cap de setmana

Unes 200 persones han participat en la mobilització amb crits contra la crema de residus a l'antiga tèrmica i per la implantació d'una moratòria contra aquest tipus de projectes a Catalunya

04 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 20:37h
Tall de carretera a la C-16 per la protesta contra la incineradora.
Tall de carretera a la C-16 per la protesta contra la incineradora. | Pilar Màrquez Ambròs
Una protesta contra el projecte d'incinedora a Cercs ha tallat la C-16 al Berguedà en plena operació tornada del cap de setmana. La Plataforma Anti Incineradora de Cercs ha realitzat talls intermitents de 20 minuts davant l'antiga central tèrmica de Cercs, des de dos quarts de 5 de la tarda i fins a les 7 del vespre, per protestar contra el projecte de crema de residus i exigir una moratòria que eviti la construcció d’incineradores a Catalunya. A mitja tarda, hi havia cues de 8,5 quilòmetres en direcció Barcelona i d'1 quilòmetre en direcció nord, segons el Servei Català de Trànsit (SCT). Els Mossos d'Esquadra han anat donant pas alternatiu en els moments en què s'obria la circulació. 
 
Unes 200 persones, segons fonts de l'organització, han participat en la mobilització amb crits contra la crema de residus ("Què volem? Aire net", han entonat amb força diverses vegades) i per la implantació d'una moratòria per aquest tipus de projectes a Catalunya. També s'han cridat consignes per demanar la dimissió de l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer.

Els manifestants han informat de la problemàtica els conductors atrapats al tall a través de cartells amb codis QR (com a alternativa als fulletons). Els activistes explicaven, a aquells que accedien a baixar la finestreta, els seus motius per bloquejar la carretera. 
 
La protesta arriba dos mesos després que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, anunciés que l'executiu català tombava el projecte de construcció de la planta incineradora de residus industrials al municipi berguedà "per incompatibilitats urbanístiques". L'entitat ecologista insisteix que la lluita no s’ha acabat perquè el projecte pot reactivar-se si l'empresa presenta un pla de millora urbana i l'Ajuntament el tramita, de manera que té la intenció de mantenir-se activa amb protestes com la d'aquest diumenge. 

Sergi Gabaldà Sagarra, membre de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs i un dels organitzadors de la protesta, ha explicat que l'objectiu del tall de carretera ha estat "donar a conèixer la problemàtica a tot Catalunya, i també aconseguir una massa de mobilització important al carrer per reivindicar la nostra posició". "Hi ha una moratòria que es va aprovar al març i que s’ha de fer efectiva, això implica fer lleis, donar cos a aquesta declaració política del Parlament de Catalunya, que és sobirà. De moment, no s’ha fet res, i demanem que s’actuï", ha afirmat Gabaldà als mitjans.

"La construcció de la incineradora ha quedat en pausa per un tema urbanístic però l'empresa ja ha expressat la voluntat de solucionar-ho, per tant el projecte no està aturat", ha advertit. 

La d'aquest diumenge ha estat la primera mobilització de pes que la Plataforma Anti Incineradora organitza durant la pandèmia. Per garantir la seguretat dels concentrats, s'ha demanat portar mascareta, complir amb les mesures de seguretat i s'ha posat gel hidroalcohòlic a disposició dels presents. Tampoc s'han compartit pancartes reivindicatives, sinó que aquestes eren individuals o bé s'han deixat penjades a la zona de la manifestació.

"Hi ha hagut molts conductors que ens han aplaudit i que estan d'acord amb aquesta lluita", ha emfatitzat Sergi Gabaldà. "No ens quedarem parats i seguirem treballant perquè no es faci el projecte, tant a nivell administratiu com de carrer", ha promès Gabaldà. 

Els opositors han reclamat que es desmantelli l'antiga central tèrmica i que s'aposti per un model de comarca basat en la sostenibilitat i el respecte al medi ambient.

L'alcaldessa de la Nou de Berguedà, Mercè Fuentes, present a la manifestació, ha destacat que "s'ha aconseguit que s'aturés el projecte, però per un defecte de forma urbanístic", i ha avisat que "ho han venut com que ja quedava descartat i no és veritat: aquests dies hi ha hagut obres a l'antiga tèrmica i no sabem que hi fan". Per a Fuentes, "l'única manera de parar-ho de manera definitiva és que hi hagi una moratòria que impedeixi aquest tipus de projectes".

"Al Berguedà, fins a 30 dels 31 municipis han aprovat mocions contra el projecte, però l'alcalde de Cercs persisteix en la seva idea. La contaminació ens afectarà a tots, no tan sols a Cercs, sinó a la Nou de Berguedà, Vallcebre, Fígols, Saldes, i la resta de pobles de l'Alt Berguedà", ha denunciat Fuentes. 

Escarmentats pels greus episodis de pluja àcida de la tèrmica

L'alcaldessa de la Nou ha recordat els greus episodis de pluja àcida, als anys 80, provinents de l'antiga central tèrmica. Fuentes ha fet referència a fa 35 anys, quan la central va ser jutjada, gràcies a l'acció penal d'Alternativa Verda, pel primer delicte ecològic a tot l'Estat. "Llavors cremaven carbó i el que hi havia era pluja àcida, ara hi haurà dioxines per la crema de residus. És un despropòsit absolut", ha dit Mercè Fuentes. "Ja tenim l'experiència amb la tèrmica, a quin il·luminat se li pot ocórrer una cosa així? Ens perjudicarà a tots", ha etzibat.

Segons els seus càlculs, la incineradora cremaria unes 1.000 tones de residus diaris (amb les centres i escòries que es generarien) i generaria un trànsit diari de 50 camions.

Molts dels conductors atrapats desconeixien el projecte que causa malestar a la comarca

Alguns conductors atrapats al tall han mostrat el seu suport als manifestants fent sonar els clàxons, si bé la majoria, molts d'ells famílies de l'àrea metropolitana que venien de passar un dia a la muntanya, no coneixien a priori el projecte de la incineradora. Alguns també s'han mostrat molt molestos pel bloqueig de la carretera. 

Un dels conductors, en Pedro, que baixava de passar el dia amb la família, ha estat comprensiu amb la protesta, perquè ha opinat que "estan lluitant per un projecte que ens perjudicarà a tots si contamina". "És bo manifestar-se perquè no posin aquesta planta que contamina a la comarca", ha afirmat. En el mateix sentit, s'ha expressat la Irene, de Barcelona. "Som una família de Barcelona que ve de passar el dia a Bagà, ens hem trobat amb el tall de carretera i paciència, cal protestar encara que també s'ha de respectar els temps", ha raonat. 

La protesta ha consistit en ocupar la calçada cada 20 minuts i 5 més per donar pas alternatiu dels vehicles al llarg de 2 hores i mitja. 
 

Protesta a Cercs contra la incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestants informant els conductors amb cartells amb codis QR. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestants tallant la C-16 davant la central tèrmica de Cercs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un dels manifestants utilitzant gel hidroalcohòlic. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Cua de cotxes a la C-16 per la protesta contra la incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Talls intermitents de 20 minuts a la carretera. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una de les famílies afectades pel tall, entrevistada pels mitjans. Foto: Pilar Màrquez Ambròs