Els vampirs de Joan Perucho i les guerres carlines, en una exposició a Berga pel centenari de l'autor

La capital berguedana, que és un dels escenaris de la novel·la 'Les històries naturals' de l'escriptor barceloní, acollirà exposicions, visites guiades i espectacles

03 d'octubre del 2020
Actualitzat el 04 d'octubre a la 13:30h
Presentació de l'Any Perucho a Berga.
Presentació de l'Any Perucho a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Vampirs, guerres carlines i fantasia recorden el centenari de Joan Perucho a Berga. 

L'exposició Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i les guerres carlines, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de l’Any Perucho i comissariada per Julià Guillamon, s'ha inaugurat aquest divendres al Museu Comarcal de Berga. L'objectiu de l'homenatge és obrir a nous públics la literatura fantàstica i el vampirisme característic de la seva obra, un gènere del qual Perucho és "referent", ha explicat el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà. 

La mostra que, tal com ha destacat Ponsatí-Murlà, juga amb una estètica "que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop", proposa una immersió "en la literatura fantàstica i d’aventures, en el vampirisme i les guerres carlines i en la guerra civil i el pop." Així mateix, serveix per reivindicar la personalitat i la literatura de Perucho, ara que es commemoren els cent anys del seu naixement (1920-2003).

L'exposició itinerant, després de passar per Morella i Gandesa, estarà a Berga entre el 3 d'octubre i el 8 de desembre, i posteriorment es podrà veure també a Barcelona i Banyoles. Totes aquestes poblacions són escenari de la novel·la Les històries naturals de Joan Perucho, una de les més singulars de la literatura fantàstica del segle XX. 

Publicada en català l’any 1960, ara fa 60 anys, i en castellà el 1968, la novel·la de Perucho s’ha traduït a una desena de llengües. La novel·la explica una història ambientada a la Primera Guerra Carlina (1833-1840) amb un vampir com a protagonista, Onofre de Dip, un cavaller de Jaume I la víctima del qual és el general Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat. El fet del qual parteix la novel·la és real: una malaltia de Cabrera va precipitar la desfeta de l’exèrcit carlí davant les tropes d’Espartero. En la presentació al Museu Comarcal, l'escriptor i poeta berguedà Toni Gol ha estat l'encarregat de llegir-ne un fragment. 
 

Toni Gol ha fet lectura d'un fragment de la novel·la de Perucho. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Durant l'acte, s'ha destacat l'hedonisme inherent a Perucho, que el va portar a explorar en vessants com la gastronomia, l'art, el disseny gràfic o el món dels còmics.

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat que "l'exposició de l'Any Perucho és ja l'onzena mostra d'ençà que vam començar amb la regidoria de Patrimoni i Museus, no fa ni tres anys". "Estem molt contents que sigui de Perucho. Els Països Catalans hi hem d'estar molt agraïts, perquè la novel·la també ens refereix a diferents poblacions que ve molt de gust visitar en llegir-la, com Gandesa, Morella o Berga", ha expressat Sànchez. "No tinc cap dubte que vindrà gent, la pandèmia ens ha portat moltes coses dolentes, però als petits museus locals ens ha portat més turisme que mai", ha afegit. 

La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha recalcat que Perucho "és un autor cabdal de la literatura catalana" i té un lligam amb la ciutat de Berga a través del pintor Josep Maria de Martín. "Ambdós exemplifiquen tot aquest grup d'intel·lectuals que es formen amb el desgavell dels anys 30 i 40 i que són simbòlics d'una època", ha apuntat Valverde. 
 

Vampirs, fantasia i guerres carlines protagonitzen l'exposició. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Visites guiades literàries

Berga realitzarà tres visites guiades que giraran entorn de la literatura de Joan Perucho. El 18 d’octubre hi haurà una visita que recorrerà alguns dels escenaris del llibre Les històries naturals per reviure l’entrada del General Cabrera a Berga. El 14 de novembre l’activitat consistirà en esbrinar si Onofre de Dip va ser realment el vampir de Ca l’Antic que en una sola nit va vampiritzar dos centenars de cavalls.

L’última visita es farà el 5 de desembre i es basarà en la recreació de la Batalla de la Creu de la Pinya per explicar la fi del personatge d'Onofre de Dip. Les visites guiades seran gratuïtes i es faran a les 7 de la tarda amb reserva prèvia. 

Exposició a la biblioteca

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acollirà l’exposició itinerant Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust. Es tracta d’una mostra de petit format que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l’interès cap a la seva obra. Es presentarà el Perucho poeta, autor de novel·les d’aventures, crític d’art, gastrònom i bon vivant i escriptor de diari. La proposta ha estat ideada per Julià Guillamon i dissenyada per Marc Valls. Es podrà visitar del 9 de desembre de 2020 al 8 de gener de 2021. 

Botànica oculta

El 8 de novembre, a dos de 6 de la tarda, a la Sala Casino es realitzarà l’espectacle literari de titelles Botànica oculta, a càrrec de l’actor i titellaire Arnau Colom. Es tracta d’una proposta de petit format adreçada al públic familiar i recomanada per a infants a partir de 5 anys. L’obra vol donar a conèixer la figura de Perucho, així com el seu imaginari literari present al llibre Botànica oculta
 

Representants del món cultural i educatiu han assistit a la presentació de l'exposició. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El romanç de les històries naturals

Una altra de les activitats complementàries previstes en el marc de l’Any Perucho serà la programació d’un espectacle titulat El romanç de les històries naturals, que es farà el 27 de novembre, a dos de 10 del vespre, a l’església de Sant Joan. L’actuació seguirà l’apassionant expedició d’un naturalista liberal que frisa per aclarir el misteri d’un vampir carlí. Carles Belda es posarà en la pell dels personatges de la novel·la narrant, llegint i cantant per fer viatjar el públic del Maestrat a la Cerdanya, passant per Pratdip, Barcelona, Gandesa i Berga. 

La Trilogia de la Mort

L'Any Perucho a Berga interlliga amb el que ha estat una cita imperdible dels últims anys al Museu Comarcal: la Trilogia de la Mort. El museu acostuma a acollir una exposició dedicada al món fantàstic sobre la mort, les llegendes i les bruixes quan s'acosta Tots Sants. Enguany, exhibirà la mostra sobre els vampirs de Perucho. Tot i això, les visites programades per Tots Sants dins del cicle Trilogia de la Mort es mantindran. El consistori té previst informar en les pròximes setmanes dels detalls de les mateixes. 
 

Exposició sobre Perucho a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a