Berga treballa per disposar de dues patrulles de policia local les nits de divendres i dissabte

El cap de la Policia Local matisa que tenir quatre agents disponibles no serà una garantia "per erradicar botellades amb 30 o 40 persones", però sí que permetrà millorar el servei

02 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 20:19h
Agents de la Policia Local de Berga.
Agents de la Policia Local de Berga. | Aj. Berga
L'Ajuntament de Berga ha autoritzat la Policia Local a tenir una segona patrulla als carrers les nits de divendres i dissabte que es cobrirà amb hores extres i "en la mesura de les possibilitats" de la plantilla. El cap de la Policia Local, Jaume Hernández, ha explicat a NacióBerguedà que es farà "tot el possible" perquè aquesta segona patrulla hi sigui el màxim de vegades.

Hernández ha recordat que l'Ajuntament de Berga treballa per "iniciar processos per disposar de més agents" conscient de l'actual manca d'efectius, encara que "són processos lents". 

La manca d'espais d'oci, discoteques, bars musicals on reunir-se per la pandèmia ha provocat que les botellades siguin més habituals que mai en diferents pobles i ciutats de tot el país. A Berga, el 24% dels serveis que ha realitzat la Policia Local els mesos de juliol i agost han estat relacionats amb queixes i conflictes veïnals. No ha estat un estiu normal a causa de la Covid-19 i, en alguns casos, ha costat poder donar sortida a tots els serveis. 

"Vam demanar a l'Ajuntament de Berga incrementar alguna patrulla més les nits dels divendres i dissabtes perquè la problemàtica detectada a l'estiu continua. Farem tot el possible perquè hi sigui, tenint en compte que hi ha una sèrie d'agents que són els que normalment fan hores extres, i que si aquell dia treballen en horari diürn, no els podem demanar que estiguin 24 hores en actiu", ha expressat Jaume Hernández. 

El cap de la Policia Local ha raonat que tenir dues patrulles les nits del cap de setmana, no és una garantia "per erradicar botellades amb 30 o 40 persones", però sí que dona "més seguretat" per treballar millor. Tenir quatre agents disponibles pot significar evitar una agressió i, per tant, poder mantenir el servei al carrer durant tota la nit. "Hem de ser conscients que durant aquestes nits també hi ha accidents de trànsit, alcoholèmies, baralles, que hem d'atendre", ha exposat el cap de la Policia Local de Berga. "Ara mateix, estem sobre els 700 serveis mensuals, són molts serveis", ha insistit. 

"Dit això, què hem fet algunes vegades quan hem tingut dues patrulles? Hem posat unitats de paisà que ens han permès identificar qui són els que estan fent merder", ha apuntat Jaume Hernández. "El que ha prohibit la Generalitat arran de la pandèmia és el consum compartit de begudes alcohòliques a la via pública, però no que el jovent sigui al carrer, si compleixen amb el nombre de persones permès", ha alertat Hernández. Això vol dir que si l'ordenança municipal no prohibeix explícitament beure al carrer, no es pot sancionar algú que està bevent d'una ampolla que no comparteix. "El que sí que és sancionable és que es pertorbi el descans veïnal", ha detallat. 

Un aspecte en què s'està començant a treballar "i ha de començar a passar filtres" és justament l'ordenança de civisme de Berga, "perquè no prohibeix el consum de begudes alcohòliques a la via pública", ha comentat el cap policial.

Botellades a diferents punts de la ciutat

"Què hem fet durant tot l'estiu? Hem tingut botellades a tota la ciutat, i si colles un lloc, el que hem comprovat és que desplaces el problema. Per exemple, quan hem pres més atenció al Parc del Lledó, això ha distribuït el problema a altres punts de la ciutat", ha reflexionat Hernández. Davant el problema de botellades i incivisme que s'ha detectat al carrer d'Alpens, del qual s'han queixat els veïns i veïnes a NacióBerguedà, la Policia Local ha fet un planificat específic que s'allargarà en el temps. És a dir, durant un període determinat s'intensificarà el control en aquest punt les nits de divendres i dissabte. 

"És un problema generalitzat a tot el país, i la solució acaba passant per detectar qui és la gent incívica i sancionar-la", ha constatat. Hernández ha emfatitzat "que les noves restriccions plantegen nous reptes" i que les molèsties als veïns augmenten a l'estiu "perquè tothom té les finestres obertes i el soroll va cap amunt", per la qual cosa la problemàtica també disminuirà amb els mesos de fred. 

"Mirarem de posar-hi més recursos, de fer-hi les màximes passades possibles en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, però ells també es troben que són dos o tres indicatius per 31 municipis i en una nit hi ha diversos serveis que s'han de cobrir", ha valorat Jaume Hernández. "Les ganes d'arreglar el problema hi són, si disposséssim de més eines podríem arreglar-ho més i millor, però això passa a qualsevol feina", ha recalcat. 

Actualment, la Policia Local de Berga disposa de dos escamots de quatre persones, tres escamots de tres persones, un agent que fa una segona activitat, i dues persones d'oficina, el cap i el sotscap del cos. És a dir, un total de 20 agents. "30 agents seria un bon número per començar a treballar d'una forma molt més proactiva", ha explicat Jaume Hernández. 

Patrulles de proximitat

La Policia Local ha estrenat recentment el servei de patrullatge a peu pel carrer. "Els escamots van rotant, matí, tarda i nit; i sempre que coincideix el de 4 agents en matí o tarda, es fa patrullatge a peu", ha concretat Hernández. De cara al futur, a mesura que es disposi de més efectius, es vol, a més, que hi hagi una patrulla específica de proximitat de dilluns a divendres i s'espera poder disposar d'unitats d'OAC. 
Arxivat a