L'Ajuntament de Berga va gastar un milió d'euros més del pressupostat l'any 2019

Junts per Berga alerta que aquesta despesa de més afectarà els pressupostos de 2020 i 2021, però l'equip de govern assegura que quedarà resolt enguany

02 d'octubre del 2020
Ple municipal de Berga en una imatge d'arxiu (arxiu).
Ple municipal de Berga en una imatge d'arxiu (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha gastat un milió d'euros més del que preveia al pressupost de 2019. Aquest és un retret que fa Junts per Berga a l'equip de govern, ja que avisa que aquesta despesa de més afectarà els pressupostos de 2020 i 2021. 

El regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha recordat a NacióBerguedà que en el pressupost del 2019 "es van preveure més ingressos" dels que hi va haver. Amb tot, ha detallat, "l'excés de despesa de 2019 va ser inferior al deute retornat. No es va generar deute, sinó que se'n va poder tornar".

L'equip de govern ha indicat que la qüestió no s'arrossegarà i quedarà resolta enguany. "Si no estiguéssim pagant deute, l'any 2019 hauríem tingut superàvit. I ja van cinc anys seguits que fem tot el contrari a crear deute", ha valorat Marià Miró. El regidor d'Hisenda ha raonat que "ho ignoren, com si no tingués valor" i "no havia passat mai a la història de Berga".

La primera setmana d'octubre, l'executiu local té previst pagar uns 700.000 euros de factures de proveïdors de l'any passat, ha confirmat Miró. El govern ha de prioritzar la liquidació del deute amb els bancs abans que el pagament a proveïdors perquè hi obliga la llei, i això va fer encallar factures d'aquests últims.

Ferran Aymerich (JxBerga) ha lamentat que "s'ha creat un retard en el pagament a proveïdors, i s'han deixat enrere els terminis legals de pagament, aconseguits en exercicis anteriors" a causa "d'una mala previsió". L'oposició considera que "no són bones notícies", perquè significa "que el nou equip de govern no ha sabut mantenir un control rigorós de la despesa".

Aymerich ha assegurat que "hi ha proveïdors que no volen servir més a l'ajuntament, a causa de l'endarreriment amb els pagaments. Això és una conseqüència de la mala gestió del passat exercici 2019". 

Des del govern local, Marià Miró ha defensat que "l'Ajuntament de Berga té un problema endèmic i després d'un treball extraordinari de la nova interventora i nous tècnics s'ha constatat aquesta realitat". El regidor d'Hisenda ha destacat que aquest és "un dels motius del retard en el tancament de la liquidació 2019" i ha dit que no hi tornarà a haver més desajustaments.

"A la legislatura 2015-2019 es va fer un esforç enorme per controlar la despesa. Ara toca la segona part que és la d'augmentar ingressos i el control d'aquests", ha destacat el regidor d'Hisenda. "Es va fer un esforç per controlar la despesa perquè, de fet, no hi havia més remei. El mèrit, creiem, és haver-ho fet sabent prioritzar les despeses imprescindibles, de manera que la gent de Berga se'n ressentís el mínim possible", ha afegit Miró. 

Miró ha afirmat que "tants anys amb una despesa per sota dels mínims aconsellables comencen a pesar i cal recuperar la despesa en certes partides i recuperar alguns llocs de treball" als serveis municipals. "Els hereus de Convergència no ens vinguin a donar lliçons, perquè això s’arrossega com a mínim des de 2012. Llavors no es van fer els deures, es va endeutar aquest ajuntament i ara en paguem les conseqüències", ha constatat Marià Miró.

El regidor d'Hisenda ha explicat que fan falta més ingressos i s'ha de definir com s'aconsegueix. El 22 d'octubre hi haurà un ple extraordinari on es tractaran les ordenances fiscals i els canvis que en aquest sentit cal fer efectius el proper exercici.
Arxivat a