Medi Ambient

Opositors a la incineradora denuncien que s'hi fan obres però l'alcalde respon que és el desmuntatge d'una bastida

La Plataforma Anti Incineradora de Cercs ha interposat denúncia als Mossos d'Esquadra

per Pilar Màrquez Ambròs , Cercs, 1 d'octubre de 2020 a les 12:24 |
Operaris a la central tèrmica de Cercs. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma Anti Incineradora de Cercs ha denunciat als Mossos d'Esquadra que s'estan fent obres sense permís a l'antiga central tèrmica. Els opositors al projecte han presentat imatges i vídeos d'operaris treballant a l'edifici com a prova que "s'estan fent actuacions sense permís dins del sector de l'antiga central tèrmica de Cercs".

La sospita dels ecologistes és que "les obres d'enderroc segueixen malgrat les llicències estan suspeses i són irregulars" i demanen a la policia catalana que "corroborin els fets exposat i aixequin l'acta corresponent, informin formalment a l'Ajuntament dels fets i remetin l'atestat a la fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona". 


L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha assegurat a NacióBerguedà que no s'està fent cap tipus d'enderroc d'edificis perquè aquestes obres van quedar suspeses fa mesos, sinó que es tracta del desmuntatge d'una gran bastida "que en el seu moment es va utilitzar per treure l'amiant i que ara estava en desús". L'empresa paga una lloguer per la bastida i, per això, ha procedit a retirar-la. L'Ajuntament de Cercs ha inspeccionat la zona aquest matí, després que l'oposició també alertés que hi havia moviment a la central. 

Des de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs es reitera la reivindicació per a la moratòria a la incineració a tot Catalunya, "alhora que es fan els canvis urbanístics que garanteixin que mai més pugui instal·lar-se en aquest espai cap indústria contaminant". A més, insisteixen en la petició de dimissió a l'alcalde Jesús Calderer, que és conseller de Medi Natural al Consell Comarcal del Berguedà. 


En la denúncia presentada davant de la policia catalana, els opositors a la incineradora destaquen que hi ha un decret d''alcaldia que suspèn els treballs de desmantellament de la central i que les obres anteriors no estaven emparades per la llicència que l'Ajuntament va atorgar a l'empresa. També apunten que les actuacions de l'ajuntament estan sent investigades per la Fiscalia, que ha obert diligències per possible delicte contra el medi ambient i la salut de les persones i per possible delicte de prevaricació ambiental i urbanística.

Manifestació, aquest diumenge

Aquest diumenge 4 d'octubre, a partir de dos quarts de 5 i fins a les 7 de la tarda, han convocat una mobilització a la C-16 davant la central "per exigir que s'aturi realment tota l'activitat a la central" i reclamar la moratòria a la Generalitat de Catalunya. 
 

La plataforma ha denunciat obres sense permís a la central tèrmica de Cercs. Foto: Cedida

 

Participació