Unes 200 persones protesten davant dels jutjats de Berga contra la inhabilitació de Quim Torra

L'alcaldessa Montse Venturós ha fet lectura del manifest municipalista de l'ACM en una primera concentració de denúncia a la plaça de Sant Pere

28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 22:58h
Concentració de rebuig contra la inhabilitació de Torra a Berga.
Concentració de rebuig contra la inhabilitació de Torra a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes 200 persones s'han concentrat aquest dilluns al vespre davant dels jutjats de Berga per protestar contra la inhabilitació per part del Tribunal Suprem al president de la Generalitat Quim Torra.
L'alt tribunal ha acordat per unanimitat resoldre que Torra no pot continuar al càrrec després que l'any passat es negués a treure una pancarta del balcó de Palau que reclamava la llibertat dels presos polítics, tal com li havia exigit la Junta Electoral Central.

Davant d'aquesta notícia, convocats per l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium i el Consell Local de la República Catalana, desenes de persones s'han anat aplegant des d'abans de dos quarts de 8 del vespre davant els jutjats, al costat de l'edifici dels Mossos d'Esquadra. Una furgoneta de la policia catalana s'ha situat davant de l'accés de l'edifici. 

Mitja hora abans, s'ha celebrat una primera concentració de rebuig a la plaça de Sant Pere. L'alcaldessa, Montse Venturós, que va ser inhabilitada l'anterior mandat per no treure l'estelada de l'edifici consistorial en dos períodes electorals de 2015, ha estat l'encarregada de fer la lectura del manifest municipalista de l'ACM de rebuig a la sentència del Suprem davant l'Ajuntament de Berga.

"És el poble de Catalunya qui, a través de les seves institucions polítiques, ha de determinar com i qui es governa al conjunt de catalanes i catalans. No podem permetre que un requeriment d’un organisme com la Junta Electoral Central serveixi per destituir i inhabilitar políticament al President de la Generalitat de Catalunya. I menys per una pancarta que expressa la defensa de les llibertats individuals i col·lectives i de la democràcia", ha defensat Venturós en la lectura.
 
A la crida sobiranista davant dels jutjats, hi han assistit representants dels partits polítics i de les entitats sobiranistes. Ha presidit l'acte una pancarta amb el lema "No tenim justícia, no teniu vergonya". 
 

Manifestants davant dels jutjats de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Manel Escobet, de l'ANC de Berga, ha assegurat que "l'autonomisme ha tocat fons". En el mateix sentit, la presidenta d'Òmnium Cultural, Montserrat Soler, ha insistit en el fet que el govern de Pedro Sánchez "no podrà inhabilitar el poble" i ha llançat un missatge "a la monarquia vergonyant que s'enriqueix de portes endins" i el Consell General del Poder Judicial "polititzat i més pendent de mantenir els seus privilegis, que d'impartir justícia". Soler ha insistit que "l'operació Catalunya iniciada pel govern del PP continua ara sota la tutel·la i protecció del govern que s'autoproclamava el més progressista de la història".  
 

Parlament de la presidenta d'Òmnium Berguedà durant la concentració. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El regidor del govern de la CUP de Berga, Aleix Serra, ha destacat que és "important tenir objectius conjunts i fer autocrítica" quan fa tres anys de l'1 d'octubre. "Tanta repressió i tanta resposta de l'Estat, ha generat un cert anestesiament. No hem vingut a fer retrets, però si volem recuperar el pols i la iniciativa, hem de tenir uns objectius que serveixin per ampliar la base però amb un objectiu al darrere". Des d'Esquerra Republicana, Ramon Camps, ha expressat que no acceptaran el president que imposi la justícia espanyola, i com a portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata ha reclamat la independència i l'acord de les forces polítiques. 

Així mateix, ha parlat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer pels Demòcrates, que ha reclamat la legitimitat del resultat del referèndum de l'1 d'octubre. "Ser president de la Generalitat és un ofici de molt risc, pots acabar a la presó o, molt pitjor, pots acabar afusellat", ha etzibat recordant, entre altres, la figura de Lluís Companys. "Ens falta veure que Espanya no és democràtica i ens vol represaliar, i que com a poble i partits polítics, ens hem de posar seriosament a fer camí per la independència", ha dit Calderer. 
 

Mobilització a la plaça de Sant Pere. Foto: NacióBerguedà 

 
Arxivat a