Berga comença a pensar en com adaptarà la Patum 2021 a la pandèmia

La regidora Valverde creu que la celebració de Corpus de l'any vinent encara es veurà afectada per la Covid-19 i explica que confien en tenir un plantejament fet el primer trimestre

28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:57h
Patum de Lluïment (arxiu).
Patum de Lluïment (arxiu). | Sergi Boixader
El Patronat de La Patum ha reprès la seva activitat després del període estival aquest divendres al vespre. L'òrgan de participació sectorial, que integren els caps de colla i representants de l'Ajuntament de Berga i del món patumaire, s'ha reunit per parlar de la programació d'actes amb motiu de la celebració del 15è aniversari de la Patum com a patrimoni de la UNESCO, que serà al novembre; i fer balanç dels bons resultats que fins ara està tenint l'exposició de la Patum al convent de Sant Francesc. Però a ningú se li escapa que el repte majúscul de la festa és de futur i que, com a mínim, cal començar a plantejar com ha de ser la celebració de 2021, ja que segurament llavors la pandèmia encara farà impossible un desenvolupament normal d'aquesta. 

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat a NacióBerguedà que aquest és inevitablement un dels temes que van sortir durant la reunió del patronat. "Evidentment, tothom té força clar que fer la Patum el 2021 serà molt difícil. Tal com està pensada, crec que és impracticable. No crec que hi hagi ningú que pugui pensar que farem Patum normal, a no ser que hi hagi un miracle i la vacuna estigui generalitzada a principi d'any, però em temo que no serà així", ha admès. Des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Berga no obliden que abans de la Patum caldrà adaptar altres festivitats del calendari a la nova normalitat, tal com ha fet èmfasi la regidora. Però el pes de la Patum a la ciutat és evident i no es deixarà per després.

"En la Patum ja hi hem començat a pensar, hi hem començat a donar voltes: sabem que és un dels temes que haurem de treballar fort aquests mesos que venen, com a mínim, per arribar amb la feina feta al primer trimestre de 2021", ha argumentat Roser Valverde. 

Valverde ha valorat que "encara no ens hem plantejat com es vehicularà aquesta qüestió, però crec que evidentment el Patronat de la Patum serà on es prendran totes aquestes decisions, tenint sempre en compte totes les mesures de seguretat que no depenen d'aquest òrgan ni de la regidoria de Patum, sinó que són molt més extenses". 

"A Berga per Corpus hi han de passar coses"

Roser Valverde ha reflexionat que es comptarà, si més no, amb un avantatge respecte a enguany. "Ara tenim experiència d'organitzar activitats amb mesures anticovid, que era potser el que ens mancava el juny d'aquest any. No només hem organitzat activitats, sinó que tenim l'experiència d'altres municipis. No es pot pensar en una Patum tal com l'entendríem sense pandèmia, però sí que és cert que a Berga per Corpus hi han de passar coses. Serà Patum, d'una manera o d'una altra", ha considerat la regidora. 

"Quan plantegem com serà aquesta Patum del 2021, haurem de pensar en elements que ens ajudin a gaudir de la festa, però entenent que les mesures de seguretat i prevenció són les que són", ha dit Valverde. Roser Valverde no ha volgut avançar les idees que hi ha, perquè ha apuntat que "encara estan molt verdes". "Hem de posar-ho sobre la taula, parlar-ho i començar-ho a estructurar, i evidentment aquesta feina encara no l'hem fet", ha recordat. 

En l'hipotètic salt d'una de les comparses, com la de l'Àliga, caldria evitar aglomeracions i estudiar com situar-hi la gent al voltant. "És molt difícil de poder calcular, es tracta del hàndicap més important que tenim. Per això, ara per ara, només podem dir que és un plantejament molt complex, que haurem de rumiar ben rumiat", ha opinat Valverde. 

La cultura popular, assignatura pendent del Govern

L'Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum confien que, a banda de la feina que es faci des de la ciutat, la Generalitat es posi no només del costat d'una de les festes més importants del país, sinó de la cultura popular, per plantejar opcions viables. 

"Ho comencem a tenir al cap i ens faltarà materialitzar les idees. Fins ara, ens hem sentit molt acompanyats per la Direcció General de Cultura Popular, ja ens hi vam sentir a l'abril quan vam prendre la decisió de suspendre la festa. Tinc la certesa que en el mateix moment que se'ls exposi les decisions preses, hi haurà escolta activa per part seva", ha apuntat Roser Valverde. Això sí, la regidora ha avisat que "he trobat a faltar que des del Govern hi hagués una visió més global sobre la represa de la cultura popular. Esperem que a mesura que passin els mesos, vagin sortint unes pautes, per exemple, en un altre cas com el dels castellers". 
Arxivat a