L'exposició de la Patum rep 3.826 visitants en dos mesos i mig

La nova exposició del convent de Sant Francesc ha tingut una molt bona acollida i, com a mínim es mantindrà fins al gener del 2021

28 de setembre del 2020
Actualitzat el 30 de setembre a les 18:43h
Exposició de la Patum al convent de Sant Francesc (arxiu).
Exposició de la Patum al convent de Sant Francesc (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'exposició "La Patum al Convent de Sant Francesc" ha rebut un total de 3.826 visitants des que va inaugurar-se el passat 10 de juliol. Per altra banda, un total de 136 persones han gaudit de la visita guiada 'Espais de Patum' que s'ha fet cada dissabte pels carrers de Berga amb petjada patumaire. Aquestes xifres han estat valorades positivament pel Patronat de la Patum, que s'ha reunit aquest divendres després de la parada estival. Es fa una bona valoració tant de l’exposició i de la visita en sí mateixes com de l'impacte que aquestes han tingut per dinamitzar el panorama cultural de la ciutat. 

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat a NacióBerguedà que "creiem que la bona acollida ha repercutit positivament i ha tingut un retorn a la ciutat". Valverde ha valorat que "estem satisfets, les xifres són molt bones, sobretot tenint en compte les dificultats que presenta la Covid-19, realment creiem que està anant molt bé". L'exposició es pot visitar de divendres a diumenge, matins i tardes, a un preu de cinc euros. Així mateix, la regidora ha recordat que els establiments associats a l'entitat Berga Comercial han disposat d'entrades 2x1 que han repartit entre la clientela, i que la valoració de la repercussió de la mostra que els han fet arribar ha estat també majoritàriament positiva. 

La rebuda de l'exposició mostra el camí a seguir per la ciutat i la festa i ha rebut una bona quantitat de persones d'altres punts de Catalunya en un estiu on ha predominat el turisme de proximitat a tota la comarca. "Les perspectives s'han complert respecte a aquest turisme que s'esperava atraure i en aquest sentit ha estat positiu per captar aquest tipus de visitant", ha apuntat Valverde. 

La Patum no s'ha celebrat per primera vegada des del 1938 però, en canvi, ha guanyat un espai per recollir l'essència d'aquesta tradició declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. La suspensió va desembocar amb la creació d'una exposició al convent de Sant Francesc amb tota la comparseria de la festa, textos explicatius, vestuari històric així com pel·lícules i fotos antigues.

"Les figures no poden tornar al lloc on eren"

Fins ara, els gegants, les guites, els nans vells i els nous, el tabal, entre altres, es podien veure en un espai molt reduït denominat Casa de la Patum, amb problemes endèmics d'humitats. La nova exposició del convent de Sant Francesc, creada pels dissenyadors Salvador Vinyes i Sílvia Massana, és molt àmplia i, com a mínim es mantindrà fins al gener del 2021. A més, no es descarta que s'allargui en el temps i acabi sent l'embrió d'un espai expositiu permanent. "Nosaltres tenim clar que costarà que la Patum marxi de Sant Francesc, perquè evidentment l'espai té potencial", ha admès Roser Valverde. "Evidentment, en aquest espai hi han de conviure altres coses, però sabem que al lloc on eren les figures no poden tornar", ha afegit. "Estem treballant en aquest sentit, sense perdre de vista el projecte més gran de Casa de la Patum", ha dit Valverde.
Arxivat a