La UBIC creu que la zona per a vianants al carrer del Roser és una acció «mal plantejada i mal executada»

El nou espai de vianants s'ha pintat directament a la calçada

26 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:43h
Nova zona per a vianants al carrer del Roser amb cotxes que encara hi aparquen.
Nova zona per a vianants al carrer del Roser amb cotxes que encara hi aparquen. | Pilar Màrquez Ambròs
La Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Berga creu que l'actuació realitzada pel govern de la ciutat al carrer del Roser, amb marques pintades a terra, és una idea "mal plantejada" i "mal executada", i va en direcció "oposada al model" que s'hauria de seguir, "tot i tenir una voluntat clara d'afavorir el vianant". 

El nou espai de vianants s'ha pintat directament a la calçada en el tram situat a l'encreuament que uneix el carrer del Roser amb el carrer de Cervantes i en el tram més proper a la carretera de Sant Fruitós, ambdós amb voreres molt estretes. És una mesura provisional fins que es pugui abordar la reurbanització del carrer, que els botiguers qualifiquen "de pedaç". 

El president de la UBIC, Xavi Orcajo, ha explicat que "no hi ha hagut cap mena de comunicació amb nosaltres", encara que des del govern "saben que el carrer del Roser és un dels nostres quatre eixos comercials", juntament amb el passeig de la Pau, el Carrer Major i el Vall. Segons Orcajo, "només hi va haver la comunicació amb els veïns i comerços de la zona per informar del que s'hi faria, que no és el mateix que debatre". "No hi ha hagut una part de diàleg ni col·laborativa com sí que hi va ser en l'eliminació de l'aparcament a la plaça de Sant Pere, ens hauria agradat que hi fos", ha exposat.  

"En comptes de fer l'ampliació de les voreres, no es pot pintar una línia a terra, abans ja era difícil que els vianants circulessin per aquest espai amb voreres estretes i cotxes, i ara les línies encara ho han complicat més", ha opinat Orcajo. Durant les primeres setmanes, s'ha detectat que alguns vehicles continuen parant a l'espai pintat per a vianants, per fer encàrrecs de pocs minuts. "En eixos comercials com el carrer del Roser l'únic que s'hi pot fer són actuacions per embellir-ho, no posar unes línies a terra i ara haver-hi de col·locar fitons de color verd perquè els cotxes no hi aparquin", ha lamentat el dirigent comercial. 

Des de la UBIC manifesten que "compartim amb l'Ajuntament de Berga la idea de convertir el ciutadà com a protagonista dels carrers de la nostra ciutat" perquè "més veïns passejant pels nostres carrers és sinònim de vida". Ara bé, per això, calen "accions ben plantejades i ben executades per dotar als veïns de les millors condicions per transitar de forma tranquil·la i segura per la ciutat, especialment pels seus eixos comercials", adverteixen. 

Xavi Orcajo ha recordat que "el carrer del Roser, igual que el carrer Major, són vies comercials castigades per una estructura urbana vella i deteriorada" i que, per tant, cal un Pla estratègic en tots els sentits, pla urbanístic, de mobilitat i comercial, "per reimpulsar aquestes vies". El president de la UBIC ha afirmat que el Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM), aprovat el 2005, preveia implementar una zona per a vianants al carrer del Roser, cosa que quinze anys després no s'ha fet. 

"Entenem que projectes com el del carrer del Roser s'han d'elaborar pensant en el resultat final, en aquest cas l'ampliació de les voreres. Per això, s'ha d'elaborar un projecte i buscar el finançament per executar-lo, no podem fer un pedaç que dificulti el pla estratègic i actuar, quan sabem que no hi ha capacitat econòmica per fer-lo possible", ha dit. 

Orcajo també ha subratllat que "fa unes setmanes l'Ajuntament de Berga va fer una actuació per eliminar barreres arquitectòniques en diferents passos de vianants, també a l’accés del carrer del Roser. Ara, amb aquesta actuació, les persones amb mobilitat
reduïda tenen més espai, però molt més insegur, i noves barreres arquitectòniques perquè per pujar i baixar de la vorera torna a haver-hi un graó". "Crec que s'han precipitat", ha afirmat Xavi Orcajo. 

Ampliar la zona blava del tram final del carrer del Roser

El president de l'associació de comerciants també ha plantejat,"per pal·liar la pèrdua d'algunes places d'aparcament, ampliar la zona blava del tram final del carrer del Roser, no com una mesura recaptatòria, però sí per fomentar una major rotació dels vehicles" a la zona. 

La UBIC debatrà aquesta i altres qüestions amb els seus associats del carrer del Roser aquest dilluns en una reunió virtual "per copsar la seva opinió i veure quines necessitats i problemes poden sorgir", amb la voluntat de continuar treballant de costat amb l'Ajuntament per proposar i debatre millores per a la ciutat.