El Berguedà estrena un portal web amb tots els horaris i recorreguts del transport públic a l'abast d'un clic

El portal mobilitat.bergueda.cat neix de la col·laboració desinteressada del jove gironellenc Ricard Cordina amb el Consell Comarcal del Berguedà

23 de setembre del 2020
Actualitzat a les 19:32h
Presentació del nou portal web de mobilitat.
Presentació del nou portal web de mobilitat. | Pilar Màrquez Ambròs
El transport públic del Berguedà està d'estrena. El consell comarcal acaba de posar en marxa el portal mobilitat.bergueda.cat, gràcies a la col·laboració desinteressada d'un jove apassionat del transport i de la informàtica, el gironellenc Ricard Codina. 

L'objectiu és centralitzar tota la informació relacionada amb el transport públic del Berguedà d'una forma útil des del punt de vista de l'usuari, fins i tot de les línies menys utilitzades i que potser alguns usuaris ni tan sols saben que existeixen. Així, al nou portal de mobilitat s'hi poden consultar els horaris actualitzats de totes les línies d'autobús (a Manresa, Barcelona, Vic, Ripoll, Solsona, Tarragona, l'Aeroport del Prat, entre altres), com desplaçar-se en transport públic per la comarca i els horaris i rutes del Transport a la Demanda.

També compta amb un sistema d'alertes a partir del qual els usuaris poden avisar d'incidències en les línies de transport i un cercador d'itineraris que tothom pot consultar amb facilitat. Es vol posar fàcil a l'usuari i augmentar l'ús del transport públic. 

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, el conseller de Mobilitat del Consell Comarcal del Berguedà, Abel Garcia, i el creador de mobilitat.bergueda.cat, Ricard Codina, han presentat el nou portal aquest dimecres a la tarda a la seu de l'ens.

Ricard Codina ha relatat que aquest portal web és el resultat del seu treball final al grau en Multimèdia que ha cursat a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). En aquest sentit, Codina ha avançat que engloba la informació del transport públic que funciona a la comarca amb dades unificades de tots els operadors: Alsa, Sagalés, Autocars Mir i el Transport a la Demanda del Consell Comarcal del Berguedà. Codina ha cedit sense ànim de lucre el seu treball a l'administració comarcal, si bé el consell li ha encarregat el manteniment els primers mesos. "És la informació que m'hauria agradat trobar a l'abast com a usuari del transport públic", ha assegurat Codina. 

Segons ha detallat Ricard Codina, mobilitat.bergueda.cat permet veure "totes les opcions existents de transport" i compta amb un cercador "que inclou les diferents variables, com dies festius, lectius i no lectius, parades que només recullen o deixen viatger". Permet informar a l'usuari amb alertes de les incidències i, fins i tot, "que sigui el propi usuari qui pugui indicar si l’autobús va tard o no ha arribat a la parada". D'aquesta manera, si hi ha un retard en una de línies, els usuaris poden conèixer-ne abans el motiu. Tot plegat, amb la informació actualitzada gràcies a les dades de les que disposa el Consell.

No existeix una aplicació concreta per a telèfons mòbils però el web s'adapta "a qualsevol dispositiu". 

Ricard Codina (Gironella, 1993) va estudiar el Batxillerat tecnològic a l’INS Pere Fontdevila de Gironella i ha obtingut Grau en Multimèdia menció en Enginyeria Web a la UOC. Des del 2015, treballa com a maquinista a Rodalies de Catalunya – Renfe. Ha estat tècnic informàtic a Bífidus Produccions (2013-2015) i és col·laborador a Ràdio Berga – Aquí Berguedà des del 2007. El president Josep Lara ha destacat que Codina és un bon exemple "del talent juvenil" que hi ha al Berguedà.

Josep Lara i Abel García han agraït fermament "la tasca voluntària" de Codina, com també el treball del personal tècnic del consell comarcal. "Si el portal web ens funciona al Berguedà, en altres comarques estic segur que estaran interessats en implantar-lo, i en aquest sentit també ens ho han dit des de la Secretaria General de Transports", ha explicat Lara. "Estarien encantats de reunir-se amb en Ricard, analitzar el web conjuntament i posar-la a l'abast d'altres territoris", ha afegit. Josep Lara dit que així li ho va expressar el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, David Saldoni, fa uns mesos. 
 

Roda de premsa de presentació del portal web de mobilitat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El Consell es compromet a supervisar el compliment de les concessions

El conseller Abel Garcia ha subratllat que cal que el transport públic sigui de qualitat i que, per tant, el Consell supervisarà el compliment dels contractes de les diverses concessions de les línies de transport públic.

A més, Garcia ha destacat que el web és un gran pas per endreçar i centralitzar la informació i facilitar-la a la ciutadania.

Cessió desinteressada per resoldre una assignatura pendent 

Fa dos anys, Codina va tenir sobre la taula la proposta del Consell per intercanviar les dades de línies regulars i Transport a la Demanda. Recollint aquesta primera idea, va decidir enfocar el seu treball de final de grau en la creació d'una aplicació web per consultar tots els horaris i itineraris amb bus i Transport a la Demanda del Berguedà. "Fins ara tenir un lloc centralitzat per trobar els horaris d'autobús era pràcticament impossible, al web d'Alsa era complicat de consultar, i l'alternativa, era desplaçar-te fins l'administració de busos i fer una fotografia dels horaris o demanar-los", ha exposat Ricard Codina.

Des de l’entrega del treball (gener 2020) fins ara, Codina i el personal tècnic del Consell han treballat colze a colze per millorar la plataforma, introduir tota la informació actualitzada i afegir noves característiques. Codina ha cedit desinteressadament la plataforma a l'ens comarcal. El Consell és el proveïdor de les dades (està en contacte amb els diferents operadors) i és el gestor del Servei de Transport a la Demanda i Codina en fa el manteniment. En un futur, es pensa en una possible integració amb el Mou-te de la Generalitat de Catalunya. És a dir, incloure en la base de dades del web la informació de les connexions possibles més enllà de les línies que tenen origen o destí o bé que passen per la comarca. 

El portal web és l’evolució de l'apartat d’autobusos del web AquíBerguedà que està en funcionament des del 2014, del qual Codina n'era l’encarregat, ja que ha estat col·laborador de Ràdio Berga i Bífidus Produccions des del 2007.