La papallona del boix: una plaga que afecta el Berguedà i s'estén pels boscos sense aturador

L'associació Salvem el Boix instal·larà un centenar de caixes niu en una prova pilot al Ripollès

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
22 de setembre del 2020
Actualitzat a les 22:04h
Una papallona del boix (arxiu).
Una papallona del boix (arxiu). | Xavier Borràs
L'expansió de l'eruga del boix, que aquests dies envaeix el Berguedà com a papallona, continua avançant pel territori català. Va començar el 2014 a la Garrotxa i l'any passat l'afectació ja era severa. Des de llavors ha continuat expandint-se. 

Ha estat aquest hivern que s'ha estès amb força al Berguedà i al Bages on l'any passat les afectacions eren lleus. El cap del servei de Sanitat Vegetal del DARP, Jordi Giné, ha explicat que aquesta plaga "es va estenent com una taca d'oli en direcció cap a Aragó". Aquests dies es poden veure importants concentracions de papallones a indrets com Berga o Ripoll, especialment a la nit i en punts de llum.

També s'han pogut veure milers de papallones a les finestres, parets i murs de poblacions com Borredà, on el consistori fins i tot va tancar temporalment un dels fanals del pàrquing municipal perquè queda a prop d'una casa i s'hi concentraven centenars de papallones del boix. 

El novembre està previst que els Agents Rurals quantifiquin de nou les hectàrees afectades. Segons dades del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), des del 2018 fins al 2019 els danys van augmentar un 62%, passant de les 67.000 hectàrees afectades a les 109.000 el 2019, és a dir 42.000 hectàrees més en un any. Des del DARP recorden que la plaga no es pot exterminar però que s'estan fent proves per arribar al "control natural" amb diferents mètodes.

Boixedes, en perill 

Les muntanyes obagues molt propícies als boixos i als bolets veuen amenaçat el seu sotabosc per aquesta eruga. Remei Escolies, membre de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà i boletaire, ha explicat que "caldrà estudiar que cal fer", perquè "encara que n'hi hagi als planells, el bolet de boixera és molt bonic de trobar". La també propietària del restaurant Els Roures, que es troba en plena natura, ha afirmat que "aquest any sembla que ho hem preservat bé a partir dels 1.200 metres i encara tenim els boixos, però no sabem què passarà l'any vinent". 

"Nosaltres hem estat de sort i a Castellar del Riu no ha arribat encara, però sabem que a Berga ha estat una invasió enorme. Sé que hi ha gent de Casampons que ha tallat els boixos que tenia als jardins de casa per evitar-les. Aquestes papallones posaran ous i haurem de veure què passa l'any que ve", ha indicat. 

També ha demanat plantejar "per què aquesta eruga ara hi és i no hi era abans" i "si és per què abans hi havia algun ocell que ha anat desapareixent com el cucut". 

El boix forma part del sotabosc de moltes fagedes i rouredes on s'amaguen els bolets, i es considera un gran esmorteïdor dels efectes de les pluges torrencials, a més d'actuar de refugi i zona de cria de nombroses espècies de fauna. Una gran diversitat de bolets depenen, en gran part, de la riquesa de la vegetació i dels sòls. 

El Ripollès aposta per la mallerenga per lluitar contra l'eruga del boix

L'associació Salvem el Boix instal·larà un centenar de caixes niu al Ripollès en una prova pilot per reduir la pressió de la plaga de l'eruga defoliadora (Cydalima perspectalis) que està arrasant els boixos de la zona i a altres punts de Catalunya. La mesura busca un doble objectiu: afavorir la cria d'espècies autòctones com el pardal i la mallerenga i que aquests ocells s'alimentin de l'eruga com una forma de control biològic d'aquest insecte invasor.

El projecte també vol implicar veïns de la zona perquè instal·lin aquestes caixes a casa, mantenir-les i poder fer-ne un seguiment. Les primeres s'han instal·lat a una finca de Gombrèn on s'hi estan fent tractaments experimentals que de moment estan donant bons resultats.
 

Un dels tècnics, posant un niu Foto: ACN


Aquests dies han començat a instal·lar caixes a la finca de control de Gombrèn on ja estan duent a terme diferents tractaments experimentals, com ara captures i tricogrames. Aquesta última tècnica consisteix en alliberar unes vespes d'una espècie ja present al medi de forma natural perquè ponguin els seus ous dins els ous d'on naixeran erugues com a una forma de control biològic. I de moment estan veient bons resultats perquè s'ha aconseguir reduir la càrrega d'ous d'aquest any. 

A sota, algunes imatges de la plaga al Berguedà i al Ripollès.
Arxivat a