Bolet

Montmajor iniciarà el novembre les obres per ampliar el Museu del Bolet i fer-hi tallers per a grups i escoles

L'actuació estarà llesta a la primavera de 2021 i té un cost de 101.567,87 euros

per Pilar Màrquez Ambròs , Montmajor , 22 de setembre de 2020 a les 16:51 |
Exposició del Museu del Bolet de Montmajor. | Pilar Màrquez Ambròs
Les obres per ampliar el Museu de l'Art del Bolet de Montmajor començaran a mitjan novembre. Així ho ha explicat l'alcaldessa Maria del Mar Monell. L'objectiu és adequar la segona planta de l'edifici per promocionar el museu durant tot l'any amb activitats complementàries per escoles i grups. 

"Les obres ja han estat licitades pel Consell Comarcal, començaran el 15 de novembre i s'allargaran cinc mesos", ha afirmat Monell. L'actuació estarà llesta a la primavera de 2021 i té un cost de 101.567,87 euros. D'aquests diners, 41.970,19 euros són dels FEDER i 35.000, del Pla de Foment de Turisme (motiu pel qual la licitació s'ha fet des de l'ens comarcal); i la resta els aporta el consistori. Durant els mesos que durin els treballs, l'espai museogràfic romandrà tancat, si bé abans es podrà visitar durant tota la temporada del bolet al Berguedà. 


L'alcaldessa de Montmajor ha destacat que el propòsit serà obrir la segona planta del museu, que actualment no és visitable. No com a sala d'exposicions, sinó "com un complement" a les visites de la primera planta, on des de 2003 hi ha una col·lecció de més de 500 figures de bolets de ceràmica gràcies a l'artista Josefina Vilajosana.

"Ens permetrà fer tallers i xerrades sigui en l'àmbit nutricional o del bolet, ara per ara teníem poc espai per oferir activitats complementàries per als grups que ens visiten", ha apuntat Maria del Mar Monell. "A la segona planta hi haurà un espai diàfan, sense parets entremig, per fer-hi aquestes activitats, tindrem un ascensor que ens facilitarà l'accessibilitat al pis de dalt i s'habilitarà una cuina office on es puguin fer els diferents tallers de cuina", ha afegit.


"El que volem és no deixar una planta obsoleta i tancada, sinó donar-hi partit i donar-hi vida", ha subratllat l'alcaldessa. 

L'any 2019 van arribar a passar pel Museu de l'Art de Montmajor entre 650 i 700 persones, la majoria nens i nenes d'escoles. "Gairebé 400 visites van ser entre setembre i octubre", ha expressat Monell. "L'equipament està obert tot l'any i volem poder oferir activitats complementàries més enllà dels mesos de tardor, per bé que ara estem passant un període que les visites escolars resulten complicades per la qüestió de la Covid-19", ha valorat Monell. "Un cop s'ha fet la visita al museu i visualitzat l'audiovisual, adequar la segona planta ens obrirà la possibilitat de noves propostes en forma de tallers o xerrades", ha opinat.

El Museu de l'Art del Bolet de Montmajor és un projecte pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l'estat espanyol, i molt probablement arreu d'Europa, que ofereix la possibilitat de conèixer de prop l'aspecte i les característiques de tot tipus d'espècies de bolets. 
 

Exterior del Museu de l'Art del Bolet de Montmajor. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació