La Cuina del Bolet compleix 20 anys promovent el turisme de tardor al Berguedà

Responsables de la comarca i de l'hostaleria fan una crida perquè els visitants siguin respectuosos amb els boscos quan es desplacen al territori per gaudir de la natura i la gastronomia

21 de setembre del 2020
Actualitzat a les 21:14h
Presentació de la Cuina del Bolet, a Montmajor.
Presentació de la Cuina del Bolet, a Montmajor. | Pilar Màrquez Ambròs
La gastronomia vinculada amb la natura és un dels plats forts del Berguedà de cara al turisme. Quan arriba la temporada de bolets, la comarca engega, des de fa 20 anys, una campanya gastronòmica basada en aquest fong que, a poc a poc, s'ha anat consolidant i esdevenint una de les més esperades de l'any.  La nova campanya de la Cuina del Bolet, que arriba disposada a fer front a la pandèmia de la Covid-19, s'ha presentat aquest dilluns al Museu d'Art del Bolet de Montmajor, malgrat que de moment ha plogut poc i encara no hi ha gaires bolets als boscos de la comarca.

Durant l'acte, el president de l'Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, l'alcaldessa de Montmajor, Maria del Mar Monell, i una representant de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Remei Escolies, han fet una crida als visitants perquè respectin els boscos, alhora que pugen al Berguedà a gaudir de la seva natura i gastronomia.

El Berguedà ha viscut aquest estiu la massificació de la natura en punts com el Pedraforca, els Empedrats o l'embassament de la Baells i vol que el boletaire que visiti la comarca aquesta tardor sigui conscient del valor de l'entorn. 

Amb la implicació de 15 restaurants, la Cuina del Bolet complementarà l'experiència d'anar a buscar bolets al bosc. Del 25 de setembre al 15 de novembre, es realitzaran menús del bolet en diversos restaurants de la comarca amb un preu que oscil·larà entre els 25 i els 58 euros. Els plats escollits aniran des de la cuina d'autor fins a aquelles receptes més tradicionals. 

Una prolongació de l'estiu en l'àmbit turístic
 
El president de l'Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, ha explicat que "aquest és un nombre d'edicions prou bonic i important per dir que aquesta és una iniciativa consolidada a la comarca, i un referent". En aquest sentit, ha recordat, la Cuina del Bolet compleix 20 anys promovent el turisme de tardor a la comarca. Vall ha donat les gràcies a l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà "per impulsar la Cuina del Bolet i conduir-la fins a aquesta xifra rodona de les 20 edicions". 

"Hem tingut un molt bon estiu en l'àmbit turístic i la temporada del bolet ha de ser una prolongació d'aquest, hem d'aconseguir que molta gent, que  ha descobert o redescobert el Berguedà aquest any, repeteixi", ha indicat Vall. "És una oportunitat perquè aquestes persones visitin el Berguedà més enllà de l'època estival, així poden veure els seus boscos amb l'entrada de la tardor", ha afegit el president de l'Agència. 

Lluís Vall ha agraït a l'alcaldessa Montmajor l'acollida de la presentació de la Cuina del Bolet al Museu d'Art del Bolet, per segon any consecutiu. "Aquesta experiència del museu del bolet complementa la temporada boletaire amb una alternativa pedagògica i cultural, sobretot de cara al turisme familiar", ha expressat.
 

Remei Escolies, Maria del Mar Monell i Lluís Vall en la presentació de la Cuina del Bolet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Les festes i mercats del bolet que acompanyaran la temporada a la comarca seran la Fira del Bolet i del Boletaire de la Pobla de Lillet (26 de setembre), la 2a edició de la Fireta Tocats pels Bolets de Montmajor (17 d'octubre), la BergaBolet 2020 (17 d'octubre), la Festa del Bolet de Guardiola de Berguedà (18 d'octubre) i la Festa del Bolet de Cal Rosal (24 i 25 d'octubre). A més, hi ha el Mercat del Bolet de Cal Rosal, que es fa de setembre a novembre, i el Mercat del Bolet de Guardiola, que tindrà lloc d'octubre a novembre. 

Els municipis estan estudiant com "garantir la màxima seguretat i mesures de prevenció per la Covid-19" per acabar de tancar-ne els detalls, segons ha recordat l'alcaldessa de Montmajor, Maria del Mar Monell. 

Un any "complicat" per al sector de la restauració

Des de l'Associació d'Hostaleria i Turisme, Remei Escolies, del restaurant Els Roures, ha recordat que aquest any és especialment "complicat" per al sector de la restauració, que ha de complir amb les mesures contra la Covid-19 i va haver de romandre tancat bona part de la primavera. "Tot i això, hem aconseguit que 15 restaurants participin en el menú del bolet", ha subratllat Escolies.

Remei Escolies ha remarcat que els menús que es presenten d'entrada dins la Cuina del Bolet poden anar canviant, segons la situació dels boscos i els tipus de fongs que s'hi vagin trobant durant la temporada. 
 

Una cistella amb productes en la presentació de la Cuina del Bolet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Aquest any, els restaurants participant són el restaurant hotel Ca l'Amagat i el restaurant Niu Nou de Bagà, el restaurant La Cabana i el restaurant Cal Travé de Berga, el restaurant de Castell de l'Areny, el restaurant la Closa i l'hotel-restaurant La Muntanya de Castellar de n'Hug, el restaurant Els Roures de Castellar del Riu, el restaurant El Forn 'Cal Moixó' de Gósol, el restaurant apart-hotel Cal Marçal de Puig-reig, el restaurant Susèn de Saldes, el restaurant Sant Cristòfol de Santa Maria de Merlès, el restaurant hostal Cal Fuster de Serrateix, el restaurant El Recó de l'Avi de Guardiola de Berguedà i el restaurant Cal Candi de Vilada. La Cuina del Bolet està organitzada per Hostaleria i Turisme del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Xarxa Productes de la Terra, Rovellats Cava i Abadal. 

Els fullets i cartelleria que s'han editat enguany tenen un codi QR que dona accés a més informació sobre els menús que s'ofereixen i els diferents restaurants de la campanya. "És important utilitzar el codi QR, d'aquesta manera es prescindeix del paper i a la vegada s'evita el contacte, quan aquest passa d'unes mans a altres, com a mesura de prevenció de la Covid-19", han coincidit a dir Lluís Vall i Remei Escolies. La informació es pot consultar en aquesta web.
 

Presentació de la Cuina del Bolet, al Museu de l'Art del Bolet de Montmajor. Foto: Pilar Màrquez Ambròs