Fira de Santa Tecla 2020

Berga fa d'aparador de la ramaderia i els productes agrícoles amb una fira tranquil·la i mesures anticovid

La Santa Tecla 2020, marcada per la pandèmia i la pluja del matí, rep menys visitants en la seva estrena

Fira de Santa Tecla 2020. | Pilar Màrquez Ambròs
per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 19 de setembre de 2020 a les 16:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El coronavirus no ha frenat la Fira de Santa Tecla de Berga que té lloc aquest cap de setmana. De fet, és una de les primeres a l'aire lliure que es fa a la Catalunya Central. L'edició d'enguany ha guanyat espai per assegurar una major distància entre expositors i ha incorporat restriccions d'aforament i controls d'accés. La pandèmia i la pluja de bon matí han fet que, almenys en l'estrena, hi hagués un menor nombre de visitants que en altres ocasions. La mostra és un aparador agrícola i ramader que pretén posar en valor la qualitat dels productes de proximitat elaborats al territori, així com establir sinergies entre els agents del primer sector a l’hora d’arribar als consumidors i consumidores finals. 

Vaques, bous, gallines, xais i ovelles són alguns dels animals que han omplert el passeig de la Indústria coincidint amb aquesta mostra agrícola i ramadera. La fira manté la seva aposta per la divulgació i el coneixement de races autòctones catalanes amb l'exhibició d’exemplars d'animals i ha reunit una cinquantena d'expositors i parades d’alimentació, artesania, maquinària agrícola i vehicles d'ocasió. Els visitants a la fira han pogut gaudir també d'un espai gastronòmic i musical, amb tastos i maridatges de vins i formatges, concerts, espectacles, tallers, jocs i activitats pel públic familiar. 

 

Visitants a la Fira de Santa Tecla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Fira de Santa Tecla de 2020 ha habilitat una zona especialitzada en el formatge de muntanya elaborat per productors artesans amb ramat propi. D'altra banda, Marc River ha estat l’encarregat d’inaugurar l’espai musical de la Fira de Santa Tecla. El músic i cantant ha interpretat versions de peces clàssiques del rock d’artistes reconeguts com Bruce Springsteen. 


El moment de més afluència de les primeres hores de fira ha estat al punt del migdia. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha valorat a NacióBerguedà la bona acollida de la mostra malgrat la Covid-19 i el compliment de les normes de seguretat per part dels assistents. "Em fa la sensació que hi ha menys gent que altres anys, encara que hem de tenir en compte que al matí ha plogut. No passa res si hi ha una menor afluència de públic perquè això també fa que hi hagi més fluïdesa als accessos i evita cues per entrar als recintes amb aforament específic", ha expressat Rifà.

El dispositiu de seguretat de la fira ha establert quatre accessos (plaça Viladomat, carrer Lluís Millet, avinguda del Canal Industrial i rotonda de l'ambulatori) per regular la circulació de persones, però també controls específics d'aforament a la zona d’exposició del bestiar i a l'espai d'activitats musicals. En tots aquests punts, voluntaris de Protecció Civil i vigilants de seguretat recordaven l'obligatorietat de fer ús de la mascareta, la desinfecció de mans i la distància interpersonal. 
 

Públic familiar en el recinte del bestiar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La fira havia de comptar amb una norantena de caps de bestiar, però finalment han estat alguns menys, perquè a última hora els porcs no han pogut anar-hi. "Hi ha hagut un tema de laboratori, els han de fer unes analítiques i no s'ha pogut lligar bé", ha explicat Rifà.

El gran protagonista de la Fira de Santa Tecla, el bestiar boví, no hi ha faltat. Un any més, el sector ramader ha exposat els seus animals; i alhora ha fet les delícies del públic familiar, que acostuma a observar de prop vaques i vedells i altres bèsties, al costat de nens i nens entusiasmats per la presència dels animalons. A les activitats com els tastos i maridatges, els concerts o els tallers hi ha hagut un degoteig d'assistents a partir de les 11 del matí.
 

Bestiar a la Fira de Santa Tecla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"La gent avui pot anar més tranquil·la que un dia de cada dia, perquè per accedir a tots els espais de la fira s'ha de portar mascareta i tothom es posa gel hidroalcohòlic a l'entrada. He estat una estona als accessos i tots els visitants portaven mascareta, no s'ha hagut d'avisar a absolutament ningú", ha celebrat la regidora. 

La Fira de Santa Tecla d’enguany ha comptat amb un pressupost d’uns 21.500 euros. Es tracta d’una xifra similar a la de l’any passat, a la qual caldrà sumar-hi despeses derivades de l'adopció de mesures extraordinàries per la Covid-19.
 

Visitants a la Fira de Santa Tecla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Formatges de proximitat a la Fira de Santa Tecla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Visitants a la Fira de Santa Tecla d'aquest dissabte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Gel hidroalcòholic per desinfectar-se les mans en l'accés a la fira. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Fira de Santa Tecla 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Fira de Santa Tecla 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Públic a la Fira de Santa Tecla de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació