Ajuntament i veïns de Saldes impulsen una cooperativa per fer un parc solar que abasteixi d'energia el poble

La idea és que la planta solar pugui assegurar l'autoconsum elèctric a totes les cases

18 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:53h
Trobada entre els impulsors del projecte i representants de la delegació del Govern a la Catalunya Central.
Trobada entre els impulsors del projecte i representants de la delegació del Govern a la Catalunya Central. | Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
Un grup de veïns de Saldes, amb el suport de l'Ajuntament, han iniciat el procés per constituir una cooperativa per fer un parc solar en uns terrenys de propietat municipal. Tal com va recollir NacióBerguedà aquest estiu, la idea és que la planta solar pugui abastir d'energia elèctrica totes les cases del poble. Si bé en una primera fase l'energia s'hauria de vendre a Endesa, l'objectiu final és poder disposar d'una xarxa de distribució pròpia.

Segons manifesten des de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que està fent l'acompanyament del projecte, l'objectiu és que Saldes pugui ser autosuficient tant en producció com en distribució i comercialització de l'energia. La inversió prevista és de 560.000 euros, provinents de les aportacions dels socis de la cooperativa i dels ajuts públics que demanarà l'Ajuntament.

La cooperativa podria estar constituïda al llarg de la primera meitat de l'any 2021. La planta de producció elèctrica, de 600 kW, s'instal·laria en uns terrenys de propietat municipal, on fins al 2007 hi havia hagut instal·lacions mineres de Carbones Pedraforca o on ara el consistori hi té un magatzem de fusta.

El director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, ha visitat aquest dijous Saldes per conèixer el projecte de primera mà. En la visita, a part de l'alcalde, Moisès Masanas, i el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Ignasi Ripoll, també hi han participat la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, el director de l’associació de desenvolupament rural Arca, Albert Puigvert, i les tècniques de l'Ateneu Cooperatiu, Blanca Pellicer i Alba Rojas.

Tant Josep Vidal com Alba Camps han destacat la importància que projectes de l’economia social puguin donar resposta a les necessitats de micropobles com Saldes. Des de l’Ajuntament, Moisès Masanas ha posat en valor que s'aposta per un projecte cooperatiu, perquè l'objectiu és que la proposta, com a projecte de construcció col·lectiva, vagi en favor "de la cohesió veïnal".