L'Associació de Premsa en Català premia la revista berguedana l'Erol

La directora de la publicació, la historiadora Rosa Serra, ha mostrat "una gran satisfacció pel reconeixement" en un any difícil per la pandèmia de la Covid-19

18 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:56h
La directora de l'Erol, Rosa Serra (a l'esquerra), i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (arxiu).
La directora de l'Erol, Rosa Serra (a l'esquerra), i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (arxiu). | Aida Morales
La revista berguedana l'Erol rebrà el premi de l'Associació de Premsa Periòdica en Català (APPEC) com la millor revista del 2020. La publicació està editada per l'Àmbit de Recerques del Berguedà. Els premis s'atorguen anualment en la Nit de les Revistes i la premsa en Català de l'APPEC. La directora de l'Erol, la historiadora Rosa Serra, ha mostrat "una gran satisfacció pel reconeixement" en un any difícil per la pandèmia de la Covid-19. "Ens fa molta il·lusió. Tot just em va trucar ahir el president de l'APPEC, Germà Capdevila, per dir-m'ho", ha afirmat Serra. 

No ha estat un any fàcil, però el premi és una magnífica notícia per a aquesta publicació. Els membres de la mateixa redacció de l'Erol van presentar la seva candidatura al guardó. "El premi ens ajudarà moralment i econòmicament, perquè és una inversió en publicitat molt important", ha dit Rosa Serra. "No vam poder treure amb normalitat el número de l'Erol de primavera perquè les impremtes i les llibreries eren tancades. El que vam fer va ser penjar-lo a les xarxes en digital i en la desescalada en vam fer una edició en paper més curta, perquè aleshores ja tocava el número d'estiu", ha exposat Serra. 

Els membres de l'Erol treballen actualment en un número doble de tardor-hivern dedicat a la Guerra Civil. "L'any passat en vam fer un per al 80è aniversari que va tenir molt d'èxit, amb un mes vam exhaurir els 500 exemplars. En aquell número publicàvem els noms de les persones mortes en el conflicte, i ara repetim aquest esquema amb presoners, afusellats i persones que van patir un judici sumaríssim, perquè ens vam adonar que hi ha molta gent de la comarca que no en sabia res del que va passar als seus parents", ha dit Rosa Serra. "Hem identificat uns 1.120 berguedans, sigui nascuts o residents a la comarca, que van tenir judicis sumaríssims. Ha estat un repte per a nosaltres", ha relatat la historiadora. 

"Hem d'agrair aquest guardó a tothom que ens ha fet sempre costat a la comarca: als lectors, subscriptors, anunciants, llibreters i a les botigues, fins i tot de queviures, que també venen la nostra publicació. L'escalf que percebem és molt important per a nosaltres, aquest és un premi per tots", ha destacat Serra. En l'àmbit digital, l'Erol rep "més de 60.000 consultes" cada any. 

L'Erol és una revista en llengua catalana de divulgació cultural, històrica i científica de la comarca del Berguedà, fundada el 1982 per l'associació Àmbit de Recerques del Berguedà. El primer número va aparèixer per Sant Jordi d'aquell any, i s'ha publicat ininterrompudament fins avui.