Berga obre una consulta a la ciutadania per establir un recàrrec sobre els pisos buits

L'objectiu és afavorir l'augment dels habitatges de lloguer i estabilitzar els preus perquè siguin més assequibles

18 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:33h
Pisos buits a Berga (arxiu).
Pisos buits a Berga (arxiu). | Aida Morales
L'Ajuntament de Berga obre una consulta a la ciutadania per aplicar un recàrrec sobre l'Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos que es trobin desocupats de forma permanent. El regidor d'Hisenda Marià Miró, ha explicat a NacióBerguedà que l'objectiu és afavorir l'augment d'habitatges de lloguer disponibles al municipi i una estabilització dels preus, que faci que hi hagi pisos més assequibles. La proposta que fa l'equip de govern de la CUP és que el recàrrec de l'Impost de Béns Immobles (IBI) sigui del 50%. 

"En els darrers anys molts habitatges han quedat desocupats i, en alguns casos, en propietat d’entitats financeres amb l’objectiu únic d’especular amb un dret social bàsic. Això ha comportat que l’oferta de lloguer hagi minvat i que els preus hagin experimentat un increment constant i sostingut en el temps", ha explicat el regidor Miró. Per això, des de l'àrea de Rendes, "impulsem la proposta d’establir un recàrrec sobre els immobles d’ús residencial desocupats permanentment per afavorir l’augment d’habitatges de lloguer disponibles al municipi i una major estabilització dels preus, entre d'altres". 

Marià Miró ha recordat que, a la ciutat Berga, "els pisos desocupats es concentren, sobretot, al barri vell, sovint propietats de bancs o grans tenedors". Aquesta vol ser una acció més per alliberar aquests pisos buits de les entitats financeres", ha explicat el regidor.

La mesura ha de formar part de les ordenances fiscals del 2021, que es debatran a finals d'octubre en un ple extraordinari. Les persones majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre inscrites al registre podran fer aportacions i suggeriments presentant una instància genèrica del 21 de setembre al 5 d'octubre, ambdues dates incloses. Les propostes rebudes es valoraran en la comissió d'ordenances fiscals que es reunirà el 6 d'octubre.

El nou reglament té com a objectius: "incrementar l'oferta de pisos buits destinats a lloguer, donar respostes a nivell social, amb impuls d'actuacions com pisos de lloguer, disposar d'un cens d'habitatge al municipi, amb preus assequibles, i estabilitzar a mitjà i llarg termini l'evolució dels preus", d'acord amb el document previ a la consulta que pot consultar-se en aquest enllaç. 

L'article serà vigent a partir de l'1 de gener a les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Berga. Tanmateix, en paral·lel, s'ha de fer un registre d'habitatges desocupats i hi ha un procés per establir quins immobles estan permanentment desocupats. Fins que no s'estableix que és un habitatge permanentment desocupat "és un procés lent", ha avisat el regidor. En primer lloc s'envia un requeriment al propietari i aquest pot justificar que hi ha causa justificativa de desocupació si s'ajusta a allò que contempla la llei catalana. Per exemple, en cas de trasllat fora per raons laborals, canvi de domicili a causa d'una situació de dependència, que l'habitatge sigui objecte de litigi judicial pendent de resolució, que hagi de ser rehabilitat, que l'habitatge hagi estat adquirit per herència i no hagi transcorregut el termini de 3 anys des de la defunció, entre altres. 

Modificació del POUM en l'àmbit del polígon

Berga també preguntarà els pròxims dies als veïns sobre la modificació del POUM en l'àmbit del Polígon Industrial de la Valldan. En aquest cas, segons explica el consistori en un comunicat, es busca resoldre contradiccions normatives, ja que l'actual regulació urbanística del polígon industrial de la Valldan, data dels anys 70. En cap cas, especifiquen, suposarà un increment de l'aprofitament urbanístic existent.

Consulta pública 

L'Ajuntament de Berga obrirà un mateix període de consulta pública, del 21 de setembre al 5 d'octubre, per a què els veïns i veïnes i les entitats puguin realitzar les seves aportacions sobre ambdós projectes normatius, per bé que són independents entre si. 

Les persones majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre Municipal d’Entitats de Berga podran fer aportacions i suggeriments presentant una instància genèrica. En l'apartat web Participació ciutadana en projectes normatius es poden consultar els documents de síntesi de les propostes, la informació sobre els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar i l'enllaç al formulari d'instància genèrica per realitzar les aportacions que es considerin oportunes.

Un cop finalitzat el període de consulta pública prèvia, s'elaborarà un informe de retorn en què s'inclouran totes les aportacions i propostes rebudes tractades de forma anònima i la valoració sobre la seva incorporació al projecte en qüestió per part de la comissió d'estudi corresponent formada per representants polítics i personal tècnic municipal. Aquest document es penjarà al web municipal per posar-lo a l'abast de qualsevol persona interessada en la matèria tractada.
Arxivat a